- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Три батьківщини Сергія Параджанова

Будинок під першим номером на новій вулиці в новому мікрорайоні на околиці Полтави ще не обжитий, але символічно тут уже оселився перший легендарний мешканець. Адже минулої суботи на стіні багатоповерхівки було урочисто відкрито меморіальну дошку на честь видатного вірменського і українського кінорежисера, народного артиста УРСР, лауреата Державної премії України імені Т. Г. Шевченка (присуджена посмертно) Сергія Параджанова. Ще раніше, наприкінці 2015 року, з ініціативи місцевих вірменської і грузинської діаспор, розповідає голова обласної вірменської організації “Ванк” Валерій Кіракосян, вулиці було присвоєне ім’я всесвітньо відомого митця. Ініціативу вірменської організації одностайно схвалили депутати Щербанівської сільської ради (мікрорайон належить до її території).
Сергія Параджанова називають сином трьох народів, а він сам свого часу зазначав: “…у мене три батьківщини. Я народився в Грузії, працював на Україні і збираюся вмирати у Вірменії…” Його навіть звинувачували в “українському буржуазному націоналізмі”! “Я – вірменин, який народився у Тбілісі й сидів у російській в’язниці за український націоналізм”, – написав свого часу митець. Попри всі страшні випробування, світову славу Сергієві Параджанову приніс фільм, знятий у 1964 році за однойменною повістю Михайла Коцюбинського “Тіні забутих предків”, який був удостоєний 39 міжнародних нагород, 28 призів на різних кінофестивалях (із них 24 – Гран-прі, зокрема – золота медаль на Міланському кінофестивалі). Про стрічку захоплено відгукувалися Акіра Куросава, Федеріко Фелліні, Мікеланджело Антоніоні. Розповідають, що при зустрічі Анджей Вайда став на коліна і шанобливо поцілував Параджанову руку.
Тепер і полтавці мають змогу вклонитися пам’яті митця. Про це йшлося на урочистостях з нагоди відкриття меморіальної дошки, в яких взяли участь представники вірменської і грузинської діаспор та української громади.
Виготовили меморіальну дошку коштом вірменської общини.

Надія ПРЯДКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]