- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Огоньок – сорт кавунів із стабільним урожаєм

На вітчизняному ринку насіння зараз пропонують велику кількість сортових новинок, у тім числі й баштанних культур.
Але я вже вкотре переконалася в тому, що не завжди нові сорти кращі. Наприклад, вже не один рік висаджую на своїй присадибній ділянці кавуни добре відомого сорту Огоньок. Він належить до універсальних сортів, завжди урожайний.
Кавуни сорту Огоньок дозрівають рано, що теж є беззаперечною перевагою. Коли інші сорти ще тільки формують плоди, цей уже тішить соковитими кавунчиками із вогняно-червоним надзвичайно солодким м’якушем. Середня вага кожного – не більше двох кілограмів, до того ж у них багато дрібного насіння. Але самих кавунців на кожній рослині формується багато й вони настільки смачні, що такі недоліки не мають великого значення.
Одна із беззаперечних переваг Огонька – невибагливість сорту. Грунт на ділянці супіщаний, до того ж у мене немає багато часу доглядати за баштаном, тому в квітні, якщо вже немає заморозків, просто висіваю у підготовлені ямки набубнявіле насіння, поливаю рясно й забуваю про кавуни. Щоправда, іноді доводиться захищати сходи від раптових весняних заморозків. Тоді накриваю їх обрізаними пластиковими пляшками, й вони у таких імпровізованих “парничках” легко пересиджують похолодання. Як тільки відновлюється стала тепла погода, накриття знімаю, й рослини вільно ростуть.
Через те, що термін дозрівання в Огонька всього 70–85 днів, перші соковиті й надзвичайно солодкі кавунці збираю вже на початку липня, якщо, звичайно, літо видається жарким.

Лілія ВАСИЛЬЧЕНКО.
Шишацький район.

Print Friendly, PDF & Email [1]