- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Незрівнянний Мосендз

У Полтавській обласній бібліотеці імені І. П. Котляревського політолог і публіцист Станіслав Федорчук презентував перше українське видання письменника, уродженця Подільської губернії Леоніда Мосендза «Відплата». Восени виповнюється 120 років з дня народження літератора.
Це – збірка новелістичних творів, героями якої стали представники європейського Середньовіччя. Джерелами творчості митця були європейська культура, філософія, історія, мистецтво й література.
«Для мене це не просто проект, це – втілення мрії тривалістю 15 років. Прагнув, щоб ця книга дійшла до молоді, до суспільства. Леонід Мосендз – один із представників Празької школи, який в силу кон’юнктури, в силу різних причин не публікувався в Україні. Так, як писав Мосендз, не писав ніхто», – розповідає Станіслав Федорчук.
Леонід Мосендз – дуже точний письменник, і щоб довести це, ініціатор зустрічі зачитав уривок з новели «Вояк відходить». Окреслити масштаб митця дуже складно: крім того, що він був поетом, прозаїком, гумористом, Мосендз першим переклав українською мовою твори Райнера-Марії Рільке, одним з перших – романи Джеймса Джойса.
Учасники презентації мали можливість придбати книгу «Відплата». Частину коштів буде передано Збройним силам України.

Аліна ЛУКАШ
Студентка-практикантка
Харківського національного
університету імені В. Н. Каразіна

Print Friendly, PDF & Email [1]