- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Космічний геній України

Його називають творцем “траси” до Місяця, генієм з трагічною долею, піонером космічної галузі… 21 червня виповнилося 120 років від дня народження Олександра Гнатовича Шаргея, який увійшов в історію світової науки під іменем Юрія Васильовича Кондратюка.
З цієї нагоди у Полтавському музеї авіації та космонавтики пройшли урочистості. Покладанням квітів до пам’ятного знака вченому вшанували пам’ять “генія в обмотках”, як назвав Юрія Кондратюка – Олександра Шаргея Олесь Гончар, також наш славний земляк.
Відбулося відкриття виставки “Олександр Шаргей. Повернення імені”, де вперше демонструвалися висновки криміналістичної експертизи, яка засвідчує, що Юрій Кондратюк і Олександр Шаргей – одна особа. Цінні рідкісні видання експонувала виставка Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського “Космічний геній України”, присвячена постаті Юрія Кондратюка – Олександра Шаргея.
Ще дві події чекали на учасників урочистостей: презентація книг Анатолія Даценка та Володимира Прищепи, у яких вміщено наукову біографію та спогади людей, котрі знали вченого; демонстрація документального кінофільму “Траєкторія долі Юрія Кондратюка”.

Аліна ЛУКАШ
Студентка-практикантка
Харківського національного
університету імені Василя Каразіна

Print Friendly, PDF & Email [1]