- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Конституція – європейський шлях України

Чимало наших земляків у різні часи були учасниками конституційного процесу. Але нині, відзначаючи 21-шу річницю із дня прийняття Основного Закону України, згадуємо насамперед документ, написаний гетьманом Війська Запорозького Пилипом Орликом 1710 року.
Цей документ називаємо першою українською козацькою Конституцією й однією з перших європейських конституцій. “Договори і Постановлення прав і вольностей Війська Запорозького…” були утверджені невдовзі після Полтавської битви, тож напередодні свята обласне управління культури, Громадська рада при облдержадміністрації і департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю організували для полтавців екскурсію історичними місцями, де минувшина зримо постає і в документах, і образах. Як ось у портретах героїв козацької доби – Івана Мазепи, Пилипа Орлика, Самійла Величка. В їх присутності відбулася мультимедійна презентація проекту “Українські державотворці: Пилип Орлик і перша українська конституція” та виставки “100 років з часу створення Генерального Секретаріату Української Центральної Ради – першого українського уряду”. Заходи проходили в Державному історико-культурному заповіднику “Поле Полтавської битви”.
Заступник директора з наукової роботи закладу Людмила Шендрик розповіла про життєвий шлях і діяльність Пилипа Орлика, про видатних людей тієї непростої доби, з якими він разом виборював європейський шлях України. А також, власне, про створення Конституції, проаналізувала її преамбулу і 16 статей, у яких були сформульовані головні принципи побудови держави.
З музею учасники урочистостей поїхали в село Жуки Полтавського району до Меморіального комплексу слави українського козацтва, де поклали квіти до пам’ятних знаків літописців Самійла Величка й Даніеле Крмана.
Пісенно-танцювальний ансамбль “Полтава” подарував гостям і жителям села невелику концертну програму, присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх полеглих у різні часи за Україну.
Як зазначив начальник управління культури облдержадміністрації Геннадій Фасій, відтепер великі державні свята вийдуть за межі обласного центру і відзначатимуться у тих куточках області, де жили й творили наші видатні земляки. Зокрема наступний День Незалежності України відзначатиметься на батьківщині Василя Симоненка в Біївцях.
***
Урочисто відзначили 21-шу річницю прийняття Конституції України 28 червня у Полтаві. Представники обласної і міської влади, політичних партій, громадських організацій, депутати рад різних рівнів, духовенства поклали квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку, до пам’ятного знака “Загиблим українським козакам” та до пам’ятника Іванові Мазепі. Святково звучали Державний Гімн України, пісні й вірші, палкі слова про Основний Закон держави, а разом з тим – і про права й обов’язки громадян.
***
Святкові заходи з нагоди Дня Конституції відбулися у містах і районах області.

Марія ВІТРИЧ.

Print Friendly, PDF & Email [1]