- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Житлово-комунальне господарство готується до зими

Загальноукраїнський рівень підготовки житлово-комунального господарства до опалювального сезону 2017–2018 років становить в середньому 30 відсотків. Про це йшлося під час селекторної наради, яку провів Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Він запевнив, що наступний опалювальний сезон пройде стабільно і злагоджено. Уряд затвердив відповідний план підготовки, тож нині треба систематизувати роботу на місцях.
Соціальні об’єкти в державі також підготовлені в середньому на 30 відсотків. Водночас зазначалося, що практично в усіх областях України надавачі комунальних послуг мають борги через недоотримання з Держбюджету коштів за призначені субсидії і пільги. На це Прем’єр-міністр зауважив, що нині завершується верифікація (перевірка правильності надання) пільг та субсидій, і щойно буде зроблено висновки, кошти направлять відповідним структурам. Для цього уряд зарезервував 15 мільярдів гривень. Володимир Гройсман також наголосив на необхідності зменшення рівня споживання енергоресурсів, проведення модернізації котелень і житлового фонду, заміни тепломереж, встановлення лічильників обліку.
За інформацією міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Насалика, запаси вугілля в Україні нині становлять 2,7 мільйона тонн, тоді як торік на відповідну дату було 480 тисяч тонн. Поставки щодня зростають, хоча в цьому році обсяги споживання вугілля знизилися на 3,5 мільйона тонн. Також накопичено майже 66 тисяч тонн мазуту (50% від потреби). А в газосховища закачано 10,8 мільярда кубометрів газу.
***
Полтавська область веде планову підготовку до наступного опалювального сезону. Нині її рівень – 31 відсоток, зазначив голова ОДА Валерій Головко. Рівень оснащеності лічильниками сягає 60 відсотків. Розрахунки населення за отримані комунальні послуги становлять 99 відсотків.
Водночас, за інформацією фахівців управління житлово-комунального господарства, держава заборгувала комунальним службам області за надані пільги й субсидії близько 2 мільярдів гривень. У тому числі майже мільярд – за використаний природний газ, майже півмільярда – за послуги теплоенергетиків, 400 тисяч – постачальникам електроенергії і 23 мільйони гривень – за послуги з водопостачання.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]