- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Розпочинається прийом проектів обласного бюджету участі

На Полтавщині стартував перший в Україні обласний бюджет участі. Про це повідомили голова обласної ради Олександр Біленький, начальник відділу інвестиційної діяльності та проектного менеджменту обласної ради Ганна Шавиро, керівник Центру розвитку інновацій НаУКМА, експерт Фонду Східна Європа Сергій Лобойко під час прес-конференції в ОКІА “Новини Полтавщини”.
– Бюджет участі вже впроваджують у Полтаві та Кременчуці. Наразі починаємо трохи змінювати звичний формат для того, щоб залучити до проекту увесь регіон. Це дуже важко, бо аналогів ні в Україні, ні в Європі практично поки що немає, вчитися нам ні в кого й отримати інформацію можемо, тільки здійснюючи послідовні кроки. Ми хочемо уникнути помилок, тому залучаємо до цієї роботи і експертне коло, і фахівців місцевого самоврядування, – відзначив Олександр Біленький.
Бюджет участі – це інструмент взаємодії органів місцевого самоврядування з громадськістю, мешканцями територій, спрямований на залучення жителів області до активної діяльності в сферах економічного, соціального, гуманітарного та культурного розвитку громад. Подати свою ідею для втілення за допомогою бюджету участі може кожний мешканець Полтавщини віком від 16 років.
Для цього треба розробити проект і кошторис загальною вартістю до 100 тисяч гривень, зібрати мінімум 30 підписів на підтримку своєї ідеї, самостійно інформуючи населення. На початковому етапі проекти оцінює й аналізує експертна група. Проекти-переможці визначаються відкритим голосуванням жителів Полтавщини (он-лайн або особисто за допомогою паперових носіїв інформації) та співфінансуються з обласного й місцевого бюджетів за формулою 50/50. Кожна людина може голосувати за три проекти. Аби бути впевненими в місцевому фінансуванні, авторам проекту потрібно переконати в його корисності не тільки земляків, а й виконком відповідної місцевої ради.
– Тематика проектів бюджету участі – енергозбереження, громадський порядок, навколишнє середовище, комунальне господарство, культура, освіта, туризм, спорт, – наголосив Олександр Біленький.
– Це не просто конкурс проектів, це насамперед новітній механізм, який виник у результаті прийняття рішень і самоорганізації на місцях, здатності громадян донести й реалізувати власну ідею, – зазначив Сергій Лобойко.
Бюджет участі, наголосила Ганна Шавиро, на Полтавщині запроваджують з вересня 2016-го. Тоді в обласній раді створили робочу групу, до якої ввійшли представники органів місцевого самоврядування, громадськості, депутатського корпусу. Розроблені анкети для подання проектів, є відповідна програма. Інформація розміщена на сайті обласної ради, там же можна буде ознайомитися з поданими проектами.
Проекти-переможці поточного року втілюватися у життя будуть у 2018-му. На це планується виділити 2 мільйони гривень з обласного бюджету, ще стільки ж мають сумарно віднайти місцеві бюджети. Тож йдеться про суму в 4 мільйони і 40 проектів вартістю по 100 тисяч гривень.
Для допомоги громадянам, які бажають взяти участь у розвитку територій, у 25 районах області створені локальні консультаційні групи, які об’єднують понад сто людей. Саме для них в обласній раді провели навчальний семінар “Бюджет участі Полтавської області”. А вони в свою чергу навчать усіх бажаючих правильно подати пропозиції.
Прийом проектів відбуватиметься з 20 липня по 20 серпня. Відкрите голосування – з 14 по 30 вересня.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]