- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Перші здобутки літературно-краєзнавчих маршрутів

На базі Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського відбулася регіональна конференція “Перспективи розвитку літературно-краєзнавчих маршрутів Полтавщини”.
Її учасники в дружньому колі обговорили, що вдалося зробити за рік у реалізації проекту Полтавської організації Національної спілки письменників України “Літературно-краєзнавчі маршрути “Земляки”. Проект спрямований на закладення фундаменту літературного туризму в нашій області.
– Використовуючи сучасний європейський досвід, ми розробили і популяризували літературні маршрути –  різнопланові заходи, що передбачають не лише відвідини місць, пов’язаних із життям і діяльністю відомих українських письменників, уродженців Полтавщини, – сказала голова обласної організації НСПУ Наталія Кірячок. – У рамках проекту працювали з об’єктами історико-культурної спадщини: будинками-музеями, музейними кімнатами, пам’ятними місцями, архівами, свідченнями очевидців. У ході візитів до польських громадських організацій знайшли нові ідеї.
– Цей проект фінансувався Євросоюзом. Була справді плідна, цікава робота, – зазначила Олена Гаран, яка представляє Польську фундацію “Ініціатива”. – Для мене це привід приїжджати в Полтаву.
Місцева влада активно долучилася до втілення проекту, який реалізовувався в Зіньківському, Миргородському районах області й у Гадячі. Допомагали бізнесмени і волонтери.
Заступник начальника управління культури облдержадміністрації, начальник відділу охорони культурної спадщини та культурної політики Валентина Вождаєнко розповіла:
– Упродовж кількох років не було такого успіху, як ваш,  від жодного гранта, що заходив до нас на Полтавщину. Ви зробили майстер-клас для управлінь культури, працівників райдержадміністрацій. Ми тільки слухали вас і трохи допомагали… В Зінькові розпочалася велика програма, яка вже не зупиниться, буде рухатися далі.
Одним із показників успіху проекту є те, що про бажання приєднатися до цієї справи заявили й представники районів області.
– Важливою складовою на початку проекту стали навчальні заходи для активістів, знайомство з сучасними формами роботи в сфері збереження культурної спадщини. На тренінгах і семінарах учасники з трьох районів області не тільки здобули нові знання, а й познайомилися між собою, що дало змогу створити платформу однодумців. Вони тісно спілкуються, обмінюються досвідом створення літературно-краєзнавчих маршрутів, – зазначила Наталія Кірячок. – Команді проекту вдалося об’єднати ресурси влади, підприємців, представників творчих спілок, волонтерів, членів громадських організацій. Працівники місцевих відділів культури сприяли проведенню презентацій маршрутів, підприємці матеріально підтримували ініціативи, які виникали під час реалізації проекту. Наприклад, місцева влада і підприємці Зіньківського району профінансували виготовлення і встановлення покажчиків та інформаційних знаків на маршруті “Григорій і Григір Тютюнники: дороги життя і творчості”. У рамках проекту були повністю або частково модернізовані експозиції музеїв письменників, завдяки місцевій владі зроблено капітальний ремонт приміщень. У кожному районі працювала творча майстерня із розробки маршруту. Спираючись на достовірні наукові факти, літературно-краєзнавчі маршрути ми розробили творчо і креативно, що привернуло увагу перших туристів.
Тепер найголовніше – що буде далі? Чи матиме проект продовження, чи розшириться? Це залежатиме від різних чинників.
Перед учасниками проекту “Земляки”, зокрема тими, що прибули на конференцію з Гадяча, Зіньківського та Миргородського районів, виступила гостя з Польщі – незалежний експерт і радник з питань урівноваженого розвитку для всіх секторів бізнесу, магістр, інженер із охорони навколишнього середовища, фахівець з PR, культурознавства країн Карпат Марія Гаєвська. Ця молода чарівна пані співпрацювала з багатьма НГО і фірмами, своїм багаторічним досвідом у сфері організації і розвитку туризму надалі активно підтримує гармонійний розвиток Карпат. Вона представила свій досвід.
Письменниця, журналістка, культурний менеджер Любов Якимчук розповіла про окремий проект – маршрут “Метро до Кибинців”, розпочавши з історії села Миргородського району. В Кибинцях народився поет-футурист Михайль Семенко, якого пані Люба вважає не менш потужним майстром урбаністичної поезії, ніж російського Маяковського. Минулоріч у серпні над озером там відбувся футуристичний фестиваль. Приїжджі актори і місцеві мешканці спільними силами поставили виставу, героєм якої був Михайль. Автор, Євген Степаненко, створив її на документальній основі.
У рамках проекту в центрі Кибинців спорудили альтанку Михайля Семенка.
Член потужної творчої майстерні “Лесиними стежками”, громадський екскурсовод Ірина Орлова розповіла про літературно-краєзнавчий маршрут по Гадячу. Марина Заставська із Зінькова – про здобутки маршруту “Григорій та Григір Тютюнники: дорогами життя і творчості”. Окрім Тютюнників, вона перелічила ряд імен знаменитих земляків – цей край не може не стати потужним туристичним центром, цікавим і для закордонних туристів, адже Зіньківський край прославили, серед інших, відомі письменники, які творили в Україні й на еміграції, – брати Зерови, Дмитро Нитченко, Іван Багряний та інші.
Науковці Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Віра Мелешко та Ганна Радько підтвердили цю думку, високо оцінивши перші успіхи спільного проекту.

Наталія ЖОВНІР
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]