- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Пишні паляниці “Рідного села”

Перше борошно власного помелу  в агрофірмі “Маяк” Котелевського району виготовили 20 років тому, в 1997-му. Відтоді в господарстві почала працювати невелика пекарня. З часом потужності для випічки хліба розширювались. Пекарня з сучасними  печами  діяла  з  2001  року.  В 2014-му була проведена повна реконструкція – підприємство вийшло на нові горизонти, отримало нове приміщення, що відповідає всім належним вимогам, сучасне устаткування з інноваційними технологіями. Продукція одразу відправляється до споживача.
– Виготовляємо зараз 10 видів здоби, – перелічує виконуюча обов’язки технолога пекарні Вікторія Ясько. – Пиріжки, плетінки, пампушки, рогалики, різноманітні булочки і 9 видів хліба, а також короваї, торти на замовлення. Асортимент виробів розширюємо. Серед новинок, вже запропонованих покупцям і майбутніх, – хлібець “Маяківський”, маковик, хліб з насінням льону, бездріжджова випічка на заквасці, житні вироби, будемо виготовляти ще й пряники та печиво. За добу випікаємо близько 4 тисяч штук хліба і понад 3 тисячі одиниць булочних виробів. І це ще не максимальне завантаження. Працюють у нас 21 пекар у три зміни.
Виробничі потужності забезпечують сучасні комплексно-механізовані лінії. Компактний хлібокомбінат має три цехи, продукція яких користується великим попитом у населення. Щоранку дві машини з хлібом їдуть у Полтаву, одна розвозить свіжу випічку по селищу Котельві й району. В райцентрі курсує ще й “денна” машина з гарячим хлібом. Реалізується продукція через власну мережу агрофірми “Маяк” “Рідне село”, відвозиться в школи і дитсадки Котелевського району.
Пекарі дотримуються класичних технологій, працюють тільки з натуральною сировиною, без додавання поліпшувачів і штучних домішок. Якісне борошно вищого ґатунку – пшеничне і житнє, із зерна, вирощеного на полях “Маяка” і переробленого на млині агрофірми, курячі й перепелині яйця, олія, молоко, цукор – власного виробництва. Проведена три роки тому модернізація обладнання дала змогу здійснювати комп’ютерне дозування сировини та напівфабрикатів, впровадити інтенсивне замішування тіста, програмувати час і температуру в печах. До речі, розфасоване в пакети борошно “маяківського” виробництва теж реалізується споживачам – тим господиням, які люблять робити домашню випічку.
Пиріжки в “маяківській” пекарні випікають з капустою і лівером, вертути – зі шкварками. Начинки для них – теж “рідні”, не куповані. М’ясокомбінат – поруч, капуста і цибуля вирощуються на полях.
Працює й лінія макаронних виробів. Під час їх виготовлення використовується спеціальне пшеничне борошно вищого ґатунку для макаронів, без добавок, що відповідає стандартам виробництва. Змонтоване обладнання для фасування макаронних виробів у кілограмові пакети.
В одну піч одночасно ставиться 180 штук формового хліба. Пекарі знають секрет випічки буханців з рум’яною хрусткою скоринкою. Споживачі це оцінили, тому до моменту приїзду машин зі свіжим “маяківським” хлібом у магазинах збираються черги.
– Рецептур дотримуємось традиційних, за якими наші мами хліб пекли, – говорить Вікторія Ясько, – при цьому дещо їх вдосконалюємо. Після реконструкції пекарні з’явилися прекрасні умови для роботи – витяжки, душові. Є своя свердловина, вода хороша, це теж важливо для отримання гарного тіста. Самі бачите, ніяких розпушувачів ми не використовуємо, хоча такі батони легші у виготовленні й менше часу печуться. Але ми – за якість. Багато короваїв, шишок у нас замовляють на весілля, ювілеї, покупцям подобається, є попит. Дівчата стараються! Все робимо з любов’ю до людей і до хліба. Косички на короваї плетуться вручну, прикраси – квіти, голуби, лебеді – виготовляються за допомогою формочок. Для прикрашання пасок і святкової випічки ми самі зробили медову суміш, дуже смачну, без домішок, і дітям можна такі солодкі квіточки давати без вагань. Замовлення приймаються в магазинах.
У “Маяку” досягли замкненого циклу виробництва: все, що вирощується на полях, переробляється на власних потужностях агрофірми і реалізується через свою торговельну мережу. Тож покупці завжди мають на столі свіжі, якісні й доступні за ціною хлібобулочні вироби та інші продукти.

Ганна ЯЛОВЕГІНА.

Print Friendly, PDF & Email [1]