- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Система підтримки сімей з особливими дітьми

Раннє втручання – це міждисциплінарна сімейно-центрована комплексна допомога для сім’ї з дитиною від народження до 4-х років, яка має інвалідність, порушення розвитку чи ризик їх виникнення. Система раннього втручання підтримує всю сім’ю, даючи її членам навички, необхідні для забезпечення найкращих умов збереження здоров’я дитини, її розвитку і освіти. Завдяки ранньому втручанню діти і батьки отримують знання й уміння, що дозволяють їм підвищити якість життя та бути повноцінними членами суспільства. Відтепер така система з’явиться і в нашій країні.
Нещодавно у Києві відбулося перше засідання Платформи діалогу щодо створення в Україні системи послуг раннього втручання. Його учасниками були всі підписанти відповідного Меморандуму та представники пілотних регіонів: міністерства охорони здоров’я, освіти та науки, соціальної політики України, Національна асамблея людей з інвалідністю, Благодійний фонд “Інститут раннього втручання”, Всеукраїнська фундація “Захист прав дітей”, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Фундація “Soft Tulip” (Нідерланди) та Європейська асоціація раннього втручання “EURLYAID”. Платформа, що створена в рамках підписаного Меморандуму, забезпечуватиме діалог між громадянським суспільством, урядом України та міжнародними організаціями щодо створення системи послуг раннього втручання в Україні.
Учасникам засідання представили бачення українських експертів щодо філософії та системи надання послуг раннього втручання. Відбулась презентація проектів у сфері таких послуг, що реалізуються в Україні державними та недержавними організаціями, міжнародними партнерами. Представники пілотних регіонів надали інформацію щодо стану справ на місцях, обмінялися досвідом вирішення проблемних питань та перспективами на майбутнє.
Створення системи раннього втручання запровадить комплексну допомогу від держави та неурядових організацій для батьків і їхніх дітей з інвалідністю, порушеннями розвитку та ризиком їх виникнення.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської ОДА.

Print Friendly, PDF & Email [1]