- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Наші консультації

Повторне подання документів на субсидію
“Чи треба повторно звертатися за субсидією на новий опалювальний сезон сім’ям, які вже отримували її?
Василь.
Полтавський район”.
Постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 № 300, яка набрала чинності з 1 травня 2017 року, впроваджено оновлену програму житлових субсидій.
З урахуванням прийнятих змін органи соціального захисту населення проводять перепризначення субсидій на наступний 12-місячний термін, які розраховані на неопалювальний, а з жовтня – на опалювальний сезон.
Сім’ям, які вже отримували субсидію, повторно подавати документи не потрібно.
Звертаємо увагу на те, що заяву і декларацію про доходи необхідно повторно подавати лише сім’ям, які: орендують помешкання; мають зміни у складі сім’ї (наприклад, хтось прописався чи виписався); звертаються за субсидією на тверде паливо та скраплений газ; хочуть отримувати субсидію за зареєстрованим місцем перебування.
Допомога опікуну не враховується
“Скажіть, чи додається в дохід при розрахунку субсидії виплата на неповнолітню дитину бабусі-опікуну?
Олена.
м. Зіньків”.
З 1 травня поточного року при призначенні субсидії не враховується до доходу сім’ї державна допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування.
Якщо не сплачено обов’язковий платіж…
“Взимку я залишилася без роботи і допустила борги за комунальні послуги, хоча й отримую субсидію, – не було змоги вчасно сплачувати навіть обов’язковий платіж. Чи втрачаю я в такому випадку право на субсидію?
Ірина.
Диканський район”.
Після закінчення терміну отримання субсидії органи соціального захисту самостійно розраховують субсидії на наступний період для домогосподарств, які отримували її у попередньому періоді. У разі отримання від організацій–надавачів ЖКП інформації про прострочену понад два місяці заборгованість субсидія на наступний термін не призначається, про що людину поінформують.
Субсидія буде призначена з дати закінчення дії попередньої субсидії, якщо протягом двох місяців з дня інформування про її непризначення на наступний термін ви документально підтвердите сплату заборгованості або укладення договору про реструктуризацію боргу.
Консультації надані департаментом соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації.
Як довести родинні стосунки
“Померла моя сестра. Для подання документів на спадщину – батьківський будинок в іншому районі – потрібно довести наші родинні стосунки. Свідоцтво про її народження, де записаний наш спільний з нею батько, не збереглося, прізвища у нас різні, місця народження – теж різні. Як отримати документ про те, що ми – сестри?
Тетяна.
Лохвицький район”.
Статтею 19 Закону України “Про державну реєстрацію актів цивільного стану” передбачена повторна видача свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану, оригінал якого було вкрадено, загублено, пошкоджено чи знищено. Повторна видача свідоцтва у разі внесення змін до актового запису чи його поновлення здійснюється відділами ДРАЦС на підставі актового запису цивільного стану за заявою особи, щодо якої складено запис, батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників.
Відповідно до пункту 13 Порядку ведення Державного реєстру актів цивільного стану фізична особа з 16-річного віку має право на отримання витягу з реєстру стосовно відомостей про себе та про своїх родичів за умови пред’явлення паспорта або паспортного документа і документів, що підтверджують родинні стосунки. Для отримання витягу з реєстру про державну реєстрацію народження потрібно звернутися до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

Консультацію надано головним територіальним управлінням юстиції у Полтавській області.

Print Friendly, PDF & Email [1]