- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Профілактична обробка винограду

На початку літньої пори у винограднику не менше роботи, ніж було у травні. Виноград – південна культура, потребує багато сонця і тепла, але нинішня весна нас цим не порадувала. Тож маємо допомогти нашим лозам пережити холодний стрес з мінімальними втратами й “зосередитися” на формуванні врожаю.
Після цвітіння, коли ягоди вже розміром із горошину, проводимо повторні обробки винограднику препаратами проти таких грибкових захворювань, як мілдью, оїдіум та інших. Препаратів фунгіцидної дії на ринку багато – й біологічні, й хімічні. Обробляти треба всю рослину повністю – і штамб, і рукави, вкриті зеленню, а також пристовбурні кола й міжряддя, щоб унеможливити повторне потрапляння збудників інфекції на виноград. Якщо після обробки винограднику пішов дощ, її слід повторити, рясно обприскавши рослини знову.
Такі препарати, як Ридоміл Голд, Фольпан, належать до групи контактних фунгіцидів, тобто, потрапляючи всередину рослин, знищують інфекцію. Зокрема згадані вище допомагають знищувати мілдью. Препарати Стробі, Топаз, Вектра, Фалькон успішно борються із оїдіумом. Цими фунгіцидами обробляти виноград потрібно навесні, до цвітіння.
Протягом сезону, коли на лозі вже достигає ягода, раджу застосовувати для профілактики бордоську рідину.
Якщо немає можливості часто обробляти виноград, можна застосувати фунгіциди системної дії. Вони проникають всередину рослин і продовжують свою лікувальну й захисну дію ще довгий час після обробки.
У своєму винограднику я застосовую таку схему хімічних обробок. Так, вперше обприскую рослини до розпускання бруньок проти чорної плямистості й кліщів, що зимують на ньому. Застосовую при цьому препарат Нітрафен Днок (в концентрації 1–2%). Коли на лозах з’являється молоденька зелень, застосовую “коктейль” із бордоської рідини і Фозалону. Він надійно захищає рослини від плямистості, а також еутипозу – грибкового захворювання, що уражує здерев’янілі частини рослин, викликаючи їх відмирання.
У стадії 4–5 листків слід обробити виноград фунгіцидами Хомецин і Поліхом. Якщо кінець весни й початок літа видалися холодними і дощовими, як цього року, після цвітіння виноград може масово уражуватися оїдіумом. Тож треба обробити його розчином сірки. Захистити виноградник від сірої гнилі, що пошкоджує ягоди й листя в умовах низьких температур і високої вологості, допоможе препарат Еупарен. Наприкінці літа в рамках підготовки рослин до зимівлі застосовую Гексахлоран.
Щоб визначити кількість обробок, орієнтуюся на погоду й зовнішній вигляд рослин. Якщо навесні і влітку багато дощів, а тепла немає, масово розповсюджуються грибкові захворювання, здатні “з’їсти” більшу частину врожаю. Тож доводиться частіше вдаватися до обробок. Відповідно, якщо літо видається сонячним і теплим, їх кількість скорочую до мінімуму. За місяць до збирання врожаю всі хімічні обробки у винограднику припиняю.

Ігор ВАСИЛЕНКО,
виноградар.
м. Полтава.

Print Friendly, PDF & Email [1]