- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Святий покровитель України і воїнів

Ще з часів Київської Русі Георгій Побідоносець (Юрій Змієборець) прославлявся як один із найбільш шанованих святих. Він вважався не тільки небесним захисником воїнства, а й патроном українських князів. І ця традиція не перервалася і донині – святого шанують як покровителя України в цілому та столичної Київської області зокрема – він зображений на прапорі та гербі Київщини.
Святому великомученику Георгію Побідоносцю присвячено багато церков. 6 травня у них відзначатиметься храмове свято.
Георгій Побідоносець жив у ІІІ–ІV століттях. За свою хоробрість та відвагу у битвах був відзначений імператором Діоклітіаном (284–305) і прийнятий до його охорони як один із старших воєначальників. Невдовзі став радником правителя Римської імперії. Утім, коли Діоклітіан взявся відроджувати відмираюче язичництво, святий Георгій, вихований у християнській родині, свідомо почав готуватися до смерті.
Почувши одного разу на суді нелюдський вирок про винищування християн, він роздав своє майно бідним, прийшов до Діоклетіана і, оголосивши себе християнином, викрив його в жорстокості та несправедливості. Після безплідних вмовлянь, а згодом і страшних тортур імператор наказав відтяти великомученику голову.
Після трагічного завершення земного життя подвижника його святі діяння не обірвалися. Він продовжив нести людям світло Христового вчення, звершуючи чудеса, про які розповідають народні передання. Поширене в іконописі зображення святого, який, сидячи на коні, вражає списом змія, символізує перемогу над дияволом.
* * *
За православним календарем, 9 травня, коли в Україні на державному рівні відзначатиметься День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, Церква вшановуватиме пам’ять воїнів, які віддали життя за Батьківщину. У храмах звучатимуть слова Спасителя з Євангелія: “Немає більшої за ту любов, як хто покладе душу свою за друзів своїх”. Святі слова, якими й у наші дні проводжають в останню путь загиблих захисників України на Донбасі, відважних онуків дідів-героїв, які визволяли світ від фашистської орди.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email [1]