- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Рисисті перегони у Дібрівці: азарт на всі підкови

У   вівторок, 2 травня, у Дібрівці Миргородського району було велелюдно – там пройшли уже традиційні кінні перегони.
Подивитися на шляхетних граціозних тварин і повболівати за перемогу тих, хто найбільше сподобався, люди їхали з усієї України.
Відкривали масштабне свято голова Миргородської районної ради Леонід Яринич, очільник Миргородської райдержадміністрації Юрій Коваленко і президент Федерації кінного спорту Полтавщини Володимир Дорош. Вони привітали гостей на миргородській землі, відзначивши, що погода, на щастя, сприяє видовищному заходу, бо, як свідчить досвід минулих років, цього дня часто дощить.
По тому на глядачів чекав театралізований парад вершників. Своїх коней на бігову доріжку подали учасники диканського кінного театру “Чотири підкови” (керівник – Владислав Панасенко). Українське знамено вивезли школярі-вихованці кінноспортивної секції Дібрівського кінного заводу № 62 (ДКЗ № 62) (тренер – Анастасія Богач). А найкращих племінних жеребців та кобил на місцевому іподромі продемонстрували працівники господарства. Ці коні – справжні знаменитості, адже вони – призери багатьох українських та міжнародних чемпіонатів. Зокрема публіка цього дня побачила абсолютного рекордсмена України жеребця Графіка, екс-рекордсмена Вертепа та інших коней, які здобували перемогу в Чехії, Німеччині. Попони найкращих дібрівських орловських рисаків та новоолексіївських ваговозів виблискували на сонці, додавали дійству урочистості.
– Коли Володимир Дорош став головою Асоціації конярства Полтавщини, ми домовилися, що треба зібрати “рисачників” та конкуристів області в одному місці. Минулого року цю ідею втілили, але виникла одна проблема. Аналізуючи все вже по тому, ми зрозуміли, що як для одного дня це надто насичена програма, тож деякі глядачі просто не дочекалися виступів із конкуру й розійшлися, – розповідає керівник філії “ДКЗ № 62” ДП “Конярство України” Микола Радченко. – Тому цьогоріч конкуристів не запрошували, та й поля відповідного не маємо. Відтак програма простіша, але завдяки ТМ “Гармонія” й Володимиру Дорошу, які виступили інвесторами, і відбуваються ці змагання.
Тож цього року участь у кінних перегонах беруть лише місцеві наїзники.
– А ще, – продовжує Микола Радченко, – 30 квітня відкрився скаковий рік в Одесі, всі конярі у ці дні фактично там. А Дібрівка – виняток, бо ми готувалися до своїх змагань. Виступатимуть також кілька аматорів, але на наших рисаках.
І ось розпочалася найбільш захоплива та азартна частина заходу – рисисті перегони. Учасники першого заїзду подали коней на старт. Гонка на дистанції 1600 метрів була запеклою. До кінця цього змагання глядачі не могли передбачити, хто буде першим, адже тривала тактична боротьба… Врешті приз на честь Олексія Орлова, засновника однойменної породи рисаків, здобув наїзник Олександр Крикливий на сірому жеребці Асмаралі.
Чекати довелося недовго, і другий дзвінок покликав на бігову доріжку учасників 2-го заїзду. У цьому змаганні найкращим був тренер-наїзник першої категорії Андрій Прокопенко – він зі своїм вороним жеребцем Парнасом отримав нагороду ДП “Конярство України”.
У третьому заїзді брали участь наїзники на 2-річних конях орловської породи. Коні молоді й під час змагань нервувалися. Тож жеребець Подол та кобила Волна збилися на галоп і через це вибули з боротьби. А перемогу та приз на честь засновника ДКЗ № 62 Дмитра Романова отримав наїзник Ігор Родіонов на сірому жеребці Алані.
У четвертому заїзді першим очікувано прийшов досвідчений майстер-тренер Григорій Назаренко, в якого вже не одна нагорода з кінноспортивних змагань. Цьогоріч він виступав на рудому жеребці, кличка якого Рим, і отримав приз на честь видатного майстра-наїзника Михайла Стасенка.
Завершальний, п’ятий, заїзд відзначився високою жвавістю коней-учасників, як зазначив коментатор перегонів, головний зоотехнік із конярства ДКЗ
№ 62 Аркадій Лабунець. На цьому етапі вдруге переміг Ігор Родіонов. Цього разу – уже на гнідій кобилі Грозі. Наїзника нагородили призом ДКЗ №62.
– Я виступав на жеребці-пліднику Дніпрі. На цьому коні змагаюся вперше, – розповідає наїзник Віктор Лабунець, який брав участь у першому заїзді. – Тренуватися почали після 8 березня й фактично до 2 травня готувалися, тобто приблизно два місяці. Перегони пройшли жваво. І підготовка, й якісна доріжка – усе сприяло хорошим результатам. Змагання відбулися на високому рівні.
У перервах між заїздами гостей свята розважали танцями на чотириногих красенях вихованці кінноспортивної секції ДКЗ № 62. Також подивували публіку юні козаки й козачки кінного театру “Чотири підкови”. Верхи ці наїзники хвацько вправлялися з шаблюками та виконували різні акробатичні трюки, аж курява здіймалася на бігових доріжках.
Дітлахів поблизу іподрому також катали верхи на конях, охочі могли проїхатися і в бричці. Для малечі працювали різні атракціони.
Наприкінці свята свій спів подарували публіці артисти СолоХа, Петро Чорний та Володимир Дорош.

Наталка СІРОБАБ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]