- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Майже шість десятків питань розглянули депутати в ході пленарного засідання п’ятнадцятої сесії обласної ради сьомого скликання

Провів засідання голова обласної ради Олександр Біленький (БПП). У роботі сесії взяли участь голова облдержадміністрації Валерій Головко, народні депутати України Руслан Богдан та Андрій Река.
Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять п’ятьох земляків, полеглих в зоні АТО у міжсесійний період.
Представникам полтавської громади були вручені почесні відзнаки.
Що турбує територіальні громади
За традицією на початку сесійного засідання депутатам був наданий час для звернень із суспільно значимих питань, які не потребують прийняття окремих рішень. Валерій Чечель (“Укроп”) говорив про необхідність зміни в інтересах місцевої громади статусу заказника “Білецьківські плавні”, заступник голови обласної ради Анатолій Ханко (“Свобода”) – про необхідність врахувати при призначенні субсидій поновлення теплопостачання в будинки в період квітневого похолодання. У виступі Руслана Ляшка (“Радикальна партія Олега Ляшка”) йшлося про випадки ввезення побутових відходів зі Львова. Він подякував тим, хто протидіяв спробам перетворити область у сміттєве звалище. Віталій Бабак (“Свобода”) виголосив заяву щодо незгоди зі зміною порядку оплати для юридичних осіб послуг за електропостачання. Ігор Сірик (“Батьківщина”) дав негативну оцінку подіям навколо так званої “арки” у Полтаві. Анатолій Кибка (“Аграрна партія України”) говорив про монопольне становище підприємств із газопостачання.
По тому слово надали представникам громадських об’єднань. Йшлося, зокрема, про допомогу сім’ям загиблих в зоні АТО, екологічні проблеми села Сенчі Лохвицького та селища Білики Кобеляцького районів. Представники громади Полтави критикували владу й правоохоронні органи за ситуацію, що склалася в центрі міста навколо “арки”.
Депутатські запити Руслана Ляшка (“Радикальна партія Олега Ляшка”) стосувалися незадовільного стану дамби, що розташована на ставку в урочищі “Хаєцьке” в Лубнах; Анатолій Ханко (“Свобода”) звернувся із запитом до департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції України щодо законності забудови навколо колишнього кінотеатру імені Котляревського у Полтаві; запит першого заступника голови обласної ради Євгенія Холода (“Батьківщина”) стосувався необхідності перевірки дотримання технологій при проведенні регламентних робіт в кар’єрі поблизу села Кам’яні Потоки Кременчуцького району.
Звіт голови ОДА
ГОЛОВА облдержадміністрації Валерій Головко звітував про виконання Програми економічного і соціального розвитку області у 2016 році, а також делегованих обласною радою повноважень. Принциповим здобутком у роботі адміністрації і ради, на його думку, стало те, що “почали спілкуватися, чути одне одного, перейшли до формату обговорення проблем, і це лягло в основу прийняття конструктивних рішень”. Наслідком є позитивна динаміка соціально-економічного розвитку Полтавщини. Присутні переглянули відеофільм, який проілюстрував роботу виконавчої влади Полтавщини. Так, область посіла третю позицію за обсягами надходжень до Державного бюджету України, стала регіоном-лідером у міжнародному співробітництві. Вагомі успіхи область має в економічному зростанні та залученні інвестицій. На прикладі КрАЗу та Крюківського вагонобудівного заводу, де забезпечується випуск продукції з високим рівнем доданої вартості, було показано значний потенціал краю в промисловості, зокрема в машинобудуванні. Виняткового  значення набув розвиток сільського господарства, програм підтримки аграрного сектора. Важливим напрямком у діяльності ОДА стали природоохоронні заходи. Полтавщина – єдина область в країні, де діє програма “Питна вода”. Комплексний підхід здійснюється в галузі охорони здоров’я. Його мета – забезпечення доступного медичного обслуговування на усіх рівнях. У питаннях розвитку інфраструктури на чільному місці були й ремонти доріг, мостів. Зокрема з обласного бюджету на дорожні роботи було виділено 105 мільйонів гривень. Розпочато капітальний ремонт доріг Полтава–Кременчук–Олександрія, Конотоп–Ромни на полтавській ділянці, Хорол–Семенівка–Кременчук. Чимало нового започатковано у соціальній сфері. Ключовим завданням стала підтримка учасників АТО.
Було висвітлено інші аспекти соціально-економічного розвитку Полтавщини.
Доповнюючи відеозвіт, Валерій Головко зупинився на проблемах. Серед найгостріших – якість доріг.
Враховуючи обговорення у фракціях та вичерпні відповіді голови ОДА на поставлені запитання, депутати прийняли звіт до відома.
Уперше за два роки…
Швидко і по-діловому було розглянуто кілька десятків питань. Уперше за майже два роки депутати проголосували за надання дозволу на проведення робіт газонафтовій компанії, якій свого часу поставили умову – сплачувати відповідний, передбачений законом, відсоток територіальній громаді. “Першопроходцем” стала компанія “АРКОНА ГАЗ-ЕНЕРГІЯ” – єдина на час проведення сесії, що підписала соціальну угоду і сплатила до бюджету 800 тисяч гривень. Деякі депутати назвали це рішення історичним. Іншим газонафтовим компаніям було відмовлено. З цього приводу президент ТОВ “Арабський Енергетичний Альянс UA” Раід Бухамсін в ході експрес-брифінгу повідомив, що компанія, керуючись курсом Саудівської Аравії, яку він представляє, на розвиток співробітництва з Україною, вже 9 років працює на Полтавщині і постійно бере участь у всіх соціальних проектах, готова підписати вищеназвану угоду. Про це, за його словами, йшлося й раніше. Якщо ж дозволу на відповідні роботи ТОВ не нададуть, то треба буде згортати діяльність. Таким чином область втратить інвестора, а ринок праці – робочі місця. Коментуючи цю заяву, голова обласної ради Олександр Біленький сказав, що позитивне рішення щодо ТОВ “Арабський Енергетичний Альянс UA” цілком можливе. Але необхідно пройти визначену нормативними актами процедуру, зокрема обговорення пропозицій компанії у профільних комісіях.
Хоча депутати неодноразово висловлювалися проти того, щоб, зважаючи на відомі обставини, Тетяна Жабо працювала головним лікарем обласного центру медико-соціальної допомоги, згідно із рішенням Полтавського районного суду її було поновлено на посаді. І, за наполяганням депутатів, сесія знову прийняла рішення про звільнення її із займаної посади.
Рішенням сесії пам’ятник гетьманові України Івану Мазепі в обласному центрі передано на баланс Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, внесено зміни до програми “Опікуємося освітою”, які стосуються підтримки опорних шкіл, оснащення їх сучасним обладнанням та придбання шкільних автобусів. Завдяки змінам до програми оздоровлення та відпочинку дітей, незважаючи на подорожчання послуг, путівки батькам буде придбати легше. Вартість однієї – від п’ятисот до тисячі гривень.
Також було прийнято ряд інших рішень.

Віктор КІКОТЬ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]