- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Інформаційний кур’єр

Спеціалізована дводенна виставка-форум “ЕнергоДім”, яка працювала у фойє зали засідань обласної ради, мала такі основні тематичні розділи – енергозберігаючі технології та системи, енергоефективне будівництво, електрообладнання, сучасні будматеріали й каркасне будівництво, енергоефективність промисловості, альтернативна енергетика, системи опалення, вентиляції, кондиціювання та теплозабезпечення, кабельно-провідникова продукція, агроекологія.
Тут представляли технології, власну продукцію й дистрибуційні послуги близько двох десятків підприємств, компаній і наукових установ. Скажімо, ВП “Універсал” українського товариства глухих експонувало власні розробки – сучасні економічні системи освітлення – світлодіодні світильники. Кілька виробничо-будівельних компаній пропонували “під ключ” енергоефективні та термобудинки з відносно не високою вартістю “квадратних метрів”. Скажімо, компанія “Сервус” представила канадські технології з орієнтовною вартістю житла 6,5 тисячі гривень за метр квадратний площі.
Та чи не найбільше цільову аудиторію відвідувачів виставки цікавили сонячні батареї й колектори, твердопаливні котли, сонячні системи для підігріву води та інше високотехнологічне обладнання, що використовує альтернативні відновлювальні джерела енергії.
* * *
Жителі села Нижня Ланна Карлівського району нещодавно вирішували, яким буде майбутнє їхньої громади. Близько ста осіб зібралися в Будинку культури на громадські слухання. Питання, за яке голосували, – створення об’єднаної територіальної громади із центром у сусідній Ланні. Це село територіально, за кількістю населення та розвитком інфраструктури випереджає Нижню Ланну.
– Ланна ближче до нас, ніж Карлівка. Сюди простіше доїхати за потреби, якщо, наприклад, треба буде взяти якусь довідку. Навіть велосипедом швидко доберешся. А в Карлівку треба автобусом їхати, у чергах там стояти. Слід було ще раніше об’єднуватися, а не тягнути,  – висловлює думку Світлана, мешканка Нижньої Ланни.
Приїхали на громадські слухання і консультанти проекту ПУЛЬС Полтавського регіонального відділення Асоціації міст України. Олександр Полупан, консультант з правових питань, деталізував алгоритм і процедуру об’єднання, повноваження об’єднаної територіальної громади, розповів про перебіг децентралізації в Україні. Анжеліка Саідова, консультант з бюджетних питань, закцентувала увагу присутніх на податковій базі ОТГ, фінансовій допомозі з боку держави та навела переваги бюджетної децентралізації в уже створених об’єднаних громадах області.
На зібранні були присутні депутат обласної ради Юрій Тимоха, Нижньоланнівський сільський голова Валерій Шандиба, Ланнівський сільський голова Олег Сліченко.
Учасники громадських слухань одностайно проголосували за об’єднання з Ланнівською сільською радою.

Print Friendly, PDF & Email [1]