- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Допомога малозабезпеченим сім’ям

“Хто має право на державну допомогу малозабезпеченим сім’ям? Чи можуть її призначити безробітним? При якому доході сім’ї можна претендувати на таку допомогу?
Ірина.
Машівський район”.
Статтею 7 Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям” визначені умови, за яких державна соціальна допомога не призначається. Зокрема у випадках, коли працездатні члени малозабезпеченої сім’ї не працюють, не служать, не вчаться за денною формою навчання протягом 3-х місяців, що передують місяцю звернення за допомогою.
Якщо особи в установленому порядку визнані безробітними та, за інформацією центрів зайнятості, не порушують законодавство про зайнятість щодо сприяння своєму працевлаштуванню; чи доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку; або за дітьми, які потребують догляду протягом часу, визначеного у медичному висновку лікарсько-консультативної комісії, але не більше, ніж до досягнення ними шестирічного віку; доглядають за інвалідами I групи або дітьми-інвалідами віком до 18 років; за інвалідами ІІ групи внаслідок психічного розладу, а також за особами, які досягли 80-річного віку; чи надають соціальні послуги, такі особи вважаються зайнятими та матимуть право на допомогу при середньомісячному доході сім’ї, що є нижчим за визначений законодавством рівень доходу.
Розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям розраховується як різниця між встановленим рівнем забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом.
Рівень забезпечення прожиткового мінімуму для працездатних осіб нині становить 21% зазначеного прожиткового мінімуму, для дітей – 85% мінімуму для дітей відповідного віку, для осіб, які втратили працездатність, – 100%.
При цьому для кожної дитини, яка входить до складу малозабезпеченої сім’ї, рівень забезпечення прожиткового мінімуму збільшується на 10% на дитину одинокої матері, яка не перебуває у шлюбі, та на 20% – на дитину-інваліда.
Приклад. Одинока мати проживає з двома дітьми: 13 і 5 років, працює та одержує допомогу одинокої матері та державну соціальну допомогу малозабезпеченої сім’ї.
При зверненні за призначенням допомоги малозабезпеченої сім’ї на новий шестимісячний термін у січні 2017 року до розрахунку доходу сім’ї включено одержані за попередні шість місяців: допомогу одинокої матері 2400 грн (по 400 грн за 6 місяців), заробітну плату в розмірі 12000 грн (по 2000 грн за 6 місяців), що становить 14400 грн. Середньомісячний сукупний дохід сім’ї становить 2400 грн (14400 грн поділено на 6 місяців).
Для розрахунку допомоги обраховуємо рівень забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї: 336 грн на маму (21% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 1600 грн) плюс 1382,10 грн та 1722,78 грн на дітей (85% від прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років – 1355 грн та на дітей від 6 до 18 років – 1689 грн з підвищенням на 20 %, оскільки мати є одинокою), що в загальній сумі становить 3440,88 грн.
Розрахунок допомоги малозабезпеченої сім’ї проведено наступним чином: 3440,88 грн мінус 2400 грн (середньомісячний сукупний доход сім’ї), що становить 1040,88 грн. Розмір державної соціальної допомоги збільшується на кожну дитину віком до 13 років – на 250 грн, від 13 до 18 років – на 500 грн.
Таким чином, середньомісячний сукупний дохід сім’ї є нижчим рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї, тому допомога призначена в розмірі 1790,88 грн.
Допомога призначається з місяця звернення, якщо протягом місяця подані всі необхідні документи.

Консультацію надано департаментом соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації.

Print Friendly, PDF & Email [1]