- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Чорнобильці виконали Божу заповідь…”

У  Полтаву нарешті повернулася весна. Гріє сонечко, розквітли тюльпани. Біля Української медичної стоматологічної академії у білому цвіту абрикоса. Поривами вітер зриває із її квіток пелюстки й кидає додолу, під ноги ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС. Вони стоять навпроти Пам’ятного знака жертвам Чорнобильської катастрофи, тримаючи в руках квіти, здебільшого по дві червоні гвоздики. Стоять, задумавшись про ту далеку в часі, але таку пам’ятну в серці весну 1986-го…

– Нині в області мешкають понад 10 тисяч учасників ліквідації аварії на ЧАЕС (у грудні 2016-го їх ще було 11 тисяч. – Авт.) і більше 20 тисяч постраждалих, тобто евакуйованих, переселених і дітей-чорнобильців, – говорить голова обласної громадської організації ветеранів та інвалідів “Союз Чорнобиль України” Віктор Шкурпела. – Ми в Свято-Успенському соборі поминали наших загиблих товаришів. Після завершення панахиди пролунали такі слова: “Чорнобильці виконали Божу заповідь і заради здоров’я наступних поколінь поклали своє життя”. Ліквідатори виконали свій обов’язок, боролися за те, щоб зберегти Україну та й увесь світ. Про це, безумовно, ніхто не повинен забувати. Нинішні й наступні покоління, як і всі українці, мають пам’ятати про ті трагічні для держави дні, проявляти розуміння й співчуття до тих людей, які стали на боротьбу з невидимим атомом.
Присутні на мітингу-реквіємі з нагоди 31-х роковин Чорнобильської трагедії ліквідатори, представники влади, студентська молодь, небайдужі полтавці схилили голови у скорботі та пошані до всіх чорнобильців, які відійшли у засвіти, і поклали квіти до Пам’ятного знака жертвам найбільшої у світі техногенної катастрофи.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]