- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Страждальна Мати під хрестом стояла…”

У  Полтавському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені М.В.Гоголя відбувся концерт вокально-хорової та інструментальної музики, присвячений усім загиблим патріотам України. Прозвучали два твори – “Stabat Mater Dolorosa”, музична кантата Джованні Батіста Перголезі і “Реквієм” Луїджі Керубіні.
Ведуча концерту Олена Синяговська на його початку надала слово архієпископу Полтавському і Кременчуцькому УПЦ КП Федору, котрий зокрема наголосив:
– Сьогодні ми переживатимемо мистецьку подію, яка присвячена Пресвятій Богородиці. “Страждальна Мати під хрестом стояла” – так український народ оспівав Її страждання. Вона стояла під хрестом, дивлячись, як розпинають Її Сина… Ще коли Він був Немовлям, Симон Богоприїмець пророкував Його долю, сказавши Їй: “І Тобі Самій меч прошиє душу…” Ця тема захоплювала багатьох митців, хоч насправді неможливо знайти ні слів, ні музики, щоб передати страждання материнського серця…
Кантата у дванадцяти частинах “Stabat Mater Dolorosa” прозвучала у виконанні струнної групи Полтавського симфонічного оркестру (диригент – народний артист України Віталій Скакун) та солісток – лауреатів міжнародних конкурсів Наталії Білоцерківської (сопрано) і Тетяни Асадчевої (мецо-сопрано).
Цьогоріч виповнилося 200 років із часу першого виконання “Реквієму” до-мінор у семи частинах Луїджі Керубіні. Для полтавців він прозвучав у спільному потужному виконанні Полтавського симфонічного оркестру, камерного хору “Гілея”, народного аматорського камерного хору імені Павла Лиманського та столичної камерної капели “Почайна” Києво-Могилянської академії. За диригентським пультом стояв народний артист України Олександр Жигун. Неперевершеної краси і небесної чистоти твір у понад сотню голосів до глибини душі вразив слухачів, а ще для полтавців було приємно бачити серед виконавців у складі камерної капели “Почайна” колишнього (із травня 2006-го по березень 2010 року) голову Полтавської облдержадміністрації Валерія Асадчева. Його донька, Тетяна Асадчева, нагадаємо, вже виступала в нашому місті із сольним концертом “Ave Maria” у великій виставковій залі Художнього музею імені Миколи Ярошенка у 2015 році. Він присвячувався великому православному святу – Покрові Пресвятої Богородиці.
Нинішній концерт, як наголосив владика Федір, присвячений пам’яті усіх наших захисників і їхнім матерям, душі яких також пронизав меч болю від втрати. Але маємо пам’ятати, що Христос переміг смерть, Богородиця, переживши страждання біля хреста, пережила і радість воскресіння Свого Сина. Це – істина, незалежно від того, віримо ми в неї чи ні. І після наших страждань Господь нагородить нас радістю – радістю перемоги і воскресіння нашого суспільства.

Лідія ВІЦЕНЯ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]