- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Джульєтта з Інтернету Як реагувати батькам, якщо підліток закохався

Перше кохання приходить до людини зазвичай у 12–14 років. Що робити підліткам із почуттями? Як запросити на побачення, не бути висміяними? І як батькам залишатися в курсі справи, якщо побачення підлітки призначають переважно в Інтернеті? Як взагалі реагувати – завантажувати підлітка, що швидко дорослішає, навчанням, спортом, забороняти, дозволяти, контролювати?
12-річний син говорить вам, що йому подобається дівчинка з класу і він хотів би її кудись запросити.
Обговоріть із ним місця, куди зручно піти на перше побачення: це розважальний центр, кінотеатр, кафе, парк або просто вихід “на природу”. Бесідуючи, визначаєте, як варто поводитися у тій чи іншій ситуації. Приміром, добиратися до місця зустрічі з трьома пересадками і повертатися пізно ввечері – неправильно. Можна зустрітися в присутності батьків. Батьки залишаються в кафе, спілкуються між собою, діти вирушають на сеанс у кіно. Або мами знайомляться за одним столиком, а молодь веде жваву розмову за іншим.
Хлопчику подобається дівчинка, але запросити її на побачення він соромиться або боїться бути висміяним.
Хороший варіант покликати з якогось приводу одразу групу дітей, серед яких об’єкт закоханості. А якщо дівчинка відмовиться від запрошення – так простіше уникнути насмішок, що дуже важливо для першої закоханості. Скажімо, запросити до себе в гості – якщо до дня народження чекати ще довго, приводом може послужити нова настільна гра, радить батькам на сторінках “Комсомольской правды” в Украине” психолог Євгенія Курилова.
Як поводитися батькам: якщо дитина не проти, можна включитися в прийом гостей – поговорити зі знайомими дітьми, пограти з ними. Але, швидше за все, підліток буде чекати, що ви привітаєте його друзів і зайдете в свою кімнату, не заважаючи молоді.
Дочку запросили на побачення, але ви поки що не відпускаєте її одну кудись далеко.
Якщо ви зовсім не знаєте хлопця, котрий чекає вашу дочку, непогано було б, якби ви перебували десь поблизу. Наприклад, разом з нею приїхали в кафе чи розважальний дитячий центр, познайомилися з кавалером доньки (а заодно отримали певне уявлення про нього з короткої розмови) і за столиком у кафе чекали повернення дочки. Дізнатися про хлопця і його батьків швидше за все, можна в соціальних мережах, якщо у них не закриті профілі. Тоді навіть коротке особисте знайомство доповнить враження від віртуального.
Якщо хлопець вам знайомий (наприклад, однокласник дочки) і донька вже самостійно виїздить у місто, можна ризикнути і відпустити її з ним саму, обумовивши межі дозволеного і заходи безпеки.
Якщо хлопчик запросив дівчинку до себе додому в компанії інших однокласників, цілком пристойно зателефонувати батькам, щоб, наприклад, уточнити, чи не потрібно гостям з собою прихопити якесь частування. Так ви делікатно дізнаєтеся, чи в курсі батьки Ромео, що у них вдома затівається вечірка. І трохи познайомитеся з його батьками, якщо ви ще не знайомі.
* * *
Шановні мами, згадайте, як самі сиділи годинами біля телефона в очікуванні дзвінка хлопчака. Тепер настала черга вашої доньки. Але погодьтеся, що побачення сьогодні проходять зовсім по-іншому. Підлітки починають розподілятися по парах в тому ж віці – 12–13 років, а батьки, як і раніше, стурбовані тим, щоб усе було добре.
Підлітки зараз призначають побачення і сповіщають про вечірки по мобільному телефону. Якщо вас турбують дзвінки дочки, розробіть сімейну стратегію: кожен має певну кількість хвилин розмови по телефону, а ви зможете вивчити номери телефонів, за якими вона дзвонила.
Сайти в Інтернеті, де підлітки розміщують свої фотографії і повідомлення, дають змогу знайомитися з людьми і підтримувати зв’язок. Небезпека очевидна, але підлітки не звертають уваги на застереження. Батьки мають зрозуміти, що це великий ризик. Попросіть дітей не паролити персональні сторінки сайтів, щоб ви могли увійти і подивитися, хто серед віртуальних друзів у дочки чи сина. Комп’ютер поставте не в кімнаті дитини, а у вітальні, кухні, щоб можна було бачити, що відбувається на моніторі. Таким чином ви будете бачити, хто призначає побачення вашим дітям і що ті на це відповідають.
Одна жінка, мама трьох синів, була шокована, дізнавшись, що її 15-річний син сподобався молодій особі, трохи старшій від нього. Та постійно вимагала, щоб юнак кудись ходив разом із нею і наполягала на близькості. Мама провела роз’яснювальну бесіду, щоб хлопець почекав з інтимними стосунками хоча б до 18 років.
Згідно з дослідженням компанії Ericsson ConsumerLab, соціальні мережі дуже впливають на спосіб спілкування юнаків і дівчат у віці від 13 до 17. Текстові повідомлення змінили динаміку підліткових стосунків. Якщо про перше побачення підлітки домовляються в основному через Інтернет, то знайомляться з обранцями молоді люди все ж частіше в реальному житті.
Статус на сторінці в соцмережі – “самотній”, “у пошуку” або “зустрічаюся з…” – підлітки сприймають як декларацію перед друзями і знайомими. Улюбленим способом спілкування підлітків у мережі залишається обмін текстовими повідомленнями. Голосові виклики підлітки вважають більш прийнятними для дорослих.
Тож і у вік Інтернету перевага має бути не у віртуальних, а у реальних знайомствах і зустрічах, головне, щоб батьки знали друзів своїх дітей і не втрачали контроль над ситуацією.

Підготувала Анна ДОРОШЕНКО.

Print Friendly, PDF & Email [1]