- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

«…Бо дивна річ: людина кожна якоюсь мірою поет»

Цей вислів Максима Рильського став гаслом поетичного аматорського конкурсу його імені – Всеукраїнського поетичного вернісажу «Троянди й виноград», презентація якого відбулася 11 квітня в агенції УНІАН в Києві.

Поетичний аматорський марафон триватиме майже півроку – по вересень включно, після чого журі у складі якого  Борис Олійник, Іван Драч, Микола Луків, Петро Засенко, Володимир Бутко, Станіслав Шевченко, Вікторія Колесник і Максим Рильський визначать  до 12 лауреатів конкурсу, яких запросять в Київ на літературно-мистецький вечір урочистої церемонії вшанування, під час якої гості  читатимуть свої вірші, отримають дипломи та почесні відзнаки  – кришталеві троянди.

Це вже четвертий подібний конкурс імені Максима Рильського для  поетів – аматорів країни. Перші три відбувалися в 2006, 2008 та в 2012 роках. Як і в попередні роки організаторами Вернісажу-2017 виступили родинний фонд Максима Рильського,Український фонд культури та Київський літературно-меморіальний музей М.Т. Рильського за підтримки корпорації «Еталон».

За висловом Бориса Олійника, «Троянди й виноград» – найбільший в Україні аматорський поетичний конкурс та самий демократичний, оскільки виключає будь які обмеження, аби жила в людині поетична іскра божа.   А на думку Івана Драча, вернісаж продовжує благородну справу Максима Рильського – надає  путівку в творче життя молоді, відкриває нові імена. Він запропонував доповнити умови конкурсу: включити в творчий доробок такий улюблений Максимом Тадейовичем жанр, як сонет, й позначити його в листі.    Микола  Луків  підкреслює високий художній рівень  творів попередніх конкурсів попри їх аматорського статусу. Разом з тим, відзначає він, це своєрідні оглядини  творчого стану поетичної громади суспільства, його  настроїв, думок, сподівань. Вернісаж надає можливість людині будь якого віку  та роду занять  оприлюднити свою поетичну душу та серце.

В кожному з трьох попередніх вернісажей  брали участь від 200 до 250  адресатів, які надсилали загалом по кілька десятків тисяч віршів. Географія дописувачів – усі без винятку регіони країни, але найбільш активними виявилися Київ, Житомирська, Полтавська,Херсонська, Дніпропетровська та Хмельницька області.Наймолодшим учасникам виповнювалося  10-12 років, найстаршим – 70-80. А середній вік конкурсантів  20 років. Жителі міст випереджали селян, але за фахом  перед веде учнівська молодь – школярі та студенти, за ними – освітяни – вчителі, викладачі, далі – журналісти. Хоча були й медики, бухгалтери, архітектори.

-«Троянди й виноград» – це конкурс для найширших верств населення ( від 10 років й старше). Він ставить за мету відкрити дарування людини, яка, можливо, пише тільки для себе,- говорить М.Г.Рильський, голова родинного Фонду свого діда.- Поет завжди гостро відчуває ритми і болі життя, концентровано викладає їх сприйняття, а ми отримуємо духовний зріз життя суспільства, можливо емоційний, але не менш достовірний від рейтингів та опитувань».

За Положенням конкурсу, передбачено чотири номінації: патріотична лірика, філософська лірика, інтимна лірика, пейзажна лірика. Від кожного учасника чекають один або кілька віршів ( бажано, один з них – сонет) у друкованому вигляді загальним обсягом до 150 рядків. Всі твори необхідно надсилати на адресу музею М.Рильського ( 03039,Київ-39, вул. Максима Рильського,7 з поміткою «Поетичний вернісаж»). Остання дата на поштовому штемпелі – 25 вересня. Учасники конкурсу мають визначити та назвати номінацію свого твору, а також надати основні дані про себе – ПІБ,  повна адреса-, контакт. тел., вік, освіта, місце роботи, посада.

            Надіслані твори не рецензуються та не повертаються.

Print Friendly, PDF & Email [1]