- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Світло на сільській вулиці

Клепачівська сільська об’єднана територіальна громада (ОТГ) Хорольського району – одна із перших, що були утворені на Полтавщині. Минулого року ця громада реалізувала 11 проектів, завдяки чому змогла суттєво покращити якість життя населення. Про них розповідають голова ОТГ Микола НОВОСЕЛЕЦЬКИЙ та його заступник Леся ЛОПАТА.
Майбутнє – за сучасними школами
– Серед основних напрямків нашої роботи – вуличне освітлення, оснащення комунального господарства, частковий ремонт доріг. Та найбільше уваги приділялося освітнім закладам. Зокрема ми замінили старі дерев’яні вікна на сучасні металопластикові у Клепачівському НВК, Вергунівській ЗОШ І–ІІ ступенів, а також у бібліотеках та клубах, – розповідає Микола Новоселецький.
На оновлення шкільних приміщень із державної субвенції витрачено майже
1 мільйон гривень.
Завдяки активній участі в різних проектах Клепачівська ОТГ придбала шкільний автобус: з місцевого бюджету спрямовано 142 тисячі гривень, а решту коштів – 1170 тисяч гривень – громада отримала із Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР), де проект було визнано переможцем, та ще 108 тисяч – із коштів державної субвенції.
Цього року в громаді планують продовжити роботу з ремонту шкіл.
– Ми подали три проекти у ДФРР, усі стосуються освіти.  Плануємо створити опорний навчальний заклад на базі Шишаківської ЗОШ І–ІІІ ступенів. Тож один проект спрямований на встановлення там котельні на альтернативному опаленні. Інший – на придбання спортивного інвентарю, обладнання філологічного кабінету з мультимедійною дошкою та заміну старих шкільних меблів у Шишаківській школі. І третій проект – капітальний ремонт покрівлі та термомодернізація цього закладу, – говорить Леся Лопата.
Частину коштів – 382,6 тисячі гривень – спрямовано на проведення капітальних ремонтів Вергунівського, Шишаківського та Новачиського закладів культури.
Коли створювалася об’єднана громада, лише четверта частина сільських вулиць освітлювалися, нині таких – 60 відсотків.
На шляху до якісних змін
Проведено вуличне освітлення в селах Шишаки, Новачиха, Іващенки, Павлівка та Клепачі на загальну суму 886,8 тисячі гривень. Принаймні ще 20 відсотків вулиць згідно з планом соціально-економічного розвитку будуть освітлюватись. Необхідні кошти закладені в бюджет на нинішній рік, повідомляють керівники громади.
Варто зазначити, що в Клепачівській ОТГ не просто встановлюють нові ліхтарі, а замінюють електролінії, лампи і засоби обліку на сучасні, щоб зменшити витрати електроенергії.
– Комунальне підприємство «Комунсервіс», яке відповідає за благоустрій населених пунктів, оснастили сучасною технікою: придбали трактор, причіп, косилку та інші агрегати на загальну суму 795 тисяч гривень, – зазначив голова Клепачівської об’єднаної територіальної громади. – Частина коштів торік була спрямована на капітальний ремонт окремих відрізків дороги. Цю роботу будемо продовжувати й цьогоріч.
Нині у громаді не приховують, що на шляху до якісних змін доводиться стикатися з різними проблемами: недосконалість існуючого законодавства, недостатні роз’яснення стосовно діяльності ОТГ, переважно це стосується кадрової роботи. Проте в тому, що обрали правильний вектор розвитку, сумнівів немає.

Прес-служба Полтавського регіонального відділення Асоціації міст України.

Print Friendly, PDF & Email [1]