- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Режим і раціон годівлі курей

“Проблема в нас ось яка: курей годуємо регулярно, але вони майже не несуться. Навіть узимку більше неслися, ніж тепер, весною. То що ж робити?”
С.Д.Колодяжна.
Полтавський район.
На запитання читачки відповідає магістр із технології виробництва й переробки продукції тваринництва Дмитро БІЛАЙ:
– Загалом сучасні породи курей яєчного напряму продуктивності мають дуже високі показники несучості. Так, середньостатистична несучка здатна знести за рік 300 і навіть більше яєць. Однак птахівники нерідко скаржаться на зниження несучості своїх несучок. Продуктивність у курей знижується з різних причин. Одна з них – птиця зажиріла, через те й перестала нестися.
Що ж з цим робити? В першу чергу необхідно визначити причину ожиріння. Так, занадто високий вміст жирів у раціоні при недостатній кількості білка, мінералів, вітамінів – все це призводить до того, що в курей понад міру збільшується вага, через що несучість і знижується.
Для того, щоб підвищити продуктивність несучок, їх необхідно на два-три дні посадити на голодну “дієту”. Протягом першого тижня треба годувати курей потроху, маленькими порціями, але часто – 4–6 разів на добу. Потім переходьте на звичайний режим і раціон годівлі.
Годувати птицю необхідно через рівні проміжки часу 3–4 рази на добу взимку і 4–5 разів улітку. Добовий раціон на одну курку влітку становить: зерно – 50 г, дерть або комбікорм – 50 г, макуха, горохове борошно та інші рослинні білкові корми – 12–15 г, корми тваринного походження – 10–12 г, крейда – 6–7 г, сіль – не менше 1 г, зелень або коренеплоди – до 30–40 г.
У холодну пору року вологі мішанки готують на теплій воді або сироватці. З розрахунку на одну голову птиці взимку добовий раціон має становити: 65 г зерна ячменю, вівса або зерновідходів, 40 г – вареної картоплі,
10 г – макухи, 7 г – трав’яного борошна, 6 г – мінеральних кормів, 50 мл – збираного молока, 0,5 г – кухонної солі. Сіль розчиняють у воді й добавляють в мішанку. Кількість вареної картоплі на добу можна збільшити до 100 г на голову. Курям м’ясо-яєчних і м’ясних порід згодовують на 20 г більше зерно-борошняних і на 3–4 – сухих тваринних кормів із розрахунку на голову на добу.
Для запобігання ожирінню курям забезпечують активний моціон – вони повинні більше перебувати на вигулі. Крім того, на висоті 60 см від підлоги бажано підвісити пучки люцерни або конюшини. Птиця, підплигуючи, зможе дістати їх. Така “гімнастика” дуже корисна для фізичного стану курей і відповідно – для несучості. Якщо дотримуватися цих рекомендацій, кури не жирітимуть і почнуть краще нестися.

Print Friendly, PDF & Email [1]