- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Огірки, томати й троянди люблять дріжджі

“Чула, що томати й інша городина, а також півонії корисно підживлювати настоєм сухих пекарських дріжджів. Розкажіть, будь ласка, як готувати таку поживу і як правильно застосовувати”.
Н.І.ІВАНЧЕНКО.
с.Жуки Кобеляцького району.
На запитання читачки відповідає агроном Марія ПРИХОДЬКО:
– Добрива для помідорів з дріжджів застосовують давно, із 1970-х років, коли багато людей отримали дачні ділянки, а засобів захисту рослин і добрив у торговельній мережі було обмаль. Пізніше інтерес до дріжджів як підживлювачів, на жаль, зник. А даремно! Звичайно, вони не можуть замінити NPK – азото-фосфорно-калійний комплекс, необхідний рослинам на різних етапах росту. Він вноситься в землю з мінеральними і з органічними поживними сумішами. У дріжджів інше завдання – вони стимулюють ріст як біологічно активні добавки, задіюють глибинні життєдайні ресурси рослин. Фактично дріжджі – це потужний стимулятор росту, що допомагає розсаді томатів добре прижитися на постійному місці. Але застосовувати дріжджовий розчин треба тільки після вкорінення розсади, не раніше, ніж через тиждень після висаджування. Вдруге рослини підгодовують дріжджами перед початком цвітіння. Щоразу застосовувати потрібно розчин, приготовлений за однаковим рецептом, щоправда, у розсадний період кількість поживи на рослину становить 0,5 літра, а перед цвітінням – близько 2 л.
Рецепт приготування концентрату такий: сухі хлібопекарські дріжджі – 10 г, курячий послід (витяжка) – 0,5 л, деревний попіл – 0,5 л, вода – 10 л, цукор-пісок – 5 столових ложок.
У чистому вигляді отриманий концентрат використовувати не можна – його обов’язково слід розводити водою у співвідношенні 1:10 і тільки після цього вносити під помідори, використовуючи лійку з ситечком. Під корінь бажано не лити, бо курячий послід, навіть у розбавленому вигляді, здатен обпекти тендітні корінці. Краще обмежитися зволоженням пристовбурного кола поживним розчином по його контуру.
Добрива для помідорів з дріжджів – дуже активний біологічний стимулятор росту. Результати обробки можна побачити вже через кілька днів. Рослини помітно збільшуються в розмірах, а їх листя стає м’ясистим і соковитим.
Такий вітамінно-білковий коктейль на дріжджовій основі дуже люблять і огірки. Результат буде помітний майже відразу: вегетативна маса збільшується, кількість плодових зав’язей – теж, а пустоцвітів, навпаки, стає менше. Вносити дріжджовий розчин під огірки необхідно двічі. Перший раз – після азотної підгодівлі, відповідно приблизно через тиждень після пересаджування розсади в грунт. Другий – після фосфорної (якщо суперфосфат не вносили в грунт на грядці восени). Двох підживлень цілком вистачить, адже підгодівля дріжджами – це стимулюючий агроприйом, що не замінить внесення повноцінного комплексу добрив.
Хочете, щоб домашні петунії та бегонії стали рости як на дріжджах? Підгодуйте їх настоєм з дріжджів. Насправді така поживна суміш дуже корисна для кімнатних квітів. В умовах замкненого простору і обмеженої кількості світла вони дуже швидко споживають вітаміни і корисні речовини, що містяться в грунті. Тим самим рослини виснажують свій  імунітет, стають слабкими і тьмяними.
Підживлення дріжджами швидко поверне зеленим “улюбленцям” їхню красу й навіть спровокує нову хвилю цвітіння. Для приготування поживного “коктейлю” необхідні сухі дріжджі й вода. У готовий розчин можна додати трохи цукру.
Рекомендуються такі пропорції: вода – 10 л, сухі дріжджі – 10 г, цукор – 3 столові ложки. Перед застосуванням розчин треба витримати в теплому місці не менше 2–3 годин, щоб він злегка перебродив. Потім отриману суспензію розводять водою у співвідношенні 1:5 і поливають нею землю в горщиках з кімнатними квітами до її повного зволоження.
Садові квіти підгодовують тим же “коктейлем”. Після його застосування поліпшуються декоративні властивості рослин, вони починають пишніше квітнути, період цвітіння подовжується.
Приготувати добриво на основі дріжджів можна для ірисів, півоній, хризантем, гладіолусів, троянд – для тих культур, що нарощують велику вегетативну масу. За рахунок дріжджової вітамінізації зміцнюється імунна система рослин, закладаються ростові бруньки.
Особливо люблять дріжджову підгодівлю троянди. Якщо їх обробити двічі за сезон вказаним розчином, вони не тільки будуть красивіше цвісти й сильніше пахнути, а й краще зимуватимуть

Print Friendly, PDF & Email [1]