- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Що б таке з’їсти, щоб не захворіти на рак?

Із цим запитанням ми звернулися до фахівця. Адже захворіти на рак протягом життя ризикують кожен третій чоловік і кожна п’ята жінка.
Про жорстоку статистику онкопатології та про те, яким чином знизити ризики, говоримо з лікарем, хірургом-онкологом Кременчуцького обласного клінічного онкологічного диспансеру Богданою ПАНТЕЛЕЙМОНЕНКО.
Найвагоміша причина – погана екологія
– Палеонтологи виявили ракові ураження кісток динозаврів, що жили на землі багато мільйонів років тому, задовго до появи людини, – розповідає Богдана Іванівна. – Сьогодні діагноз “рак” має кожен 50-й громадянин України, тоді як у світі – лише кожен 270-й. Причому половина українських пацієнтів мають занедбані форми хвороби. Захворіти на рак протягом життя ризикують кожен третій чоловік і кожна п’ята жінка. Щороку недуга забирає життя майже 90 тисяч українців.
Основне завдання української онкологічної служби – забезпечення ранньої діагностики онкопатологій, проведення адекватного лікування на ранніх стадіях захворювання та максимальне подовження життя хворого. Але не менш важливою є профілактична і просвітницька роботи, – переконана лікар. – Останні дослідження показали, що 70–90 відсотків онкопатологій спровоковані несприятливим екологічним середовищем. Знизити цей відсоток можна суттєво, якщо виконувати нескладні правила та дотримуватись здорового способу життя.
Чим корисні антиоксиданти і де їх шукати
Як пояснює лікар, у добовому меню дорослої людини має бути 450 грамів овочів і 220 грамів фруктів. Щоденне їх вживання знижує ризик захворюваності на рак на 20 відсотків завдяки вмісту антиоксидантів – речовин, які захищають клітини і молекули від руйнування.
При згоранні кисню в організмі утворюються вільні радикали. Це молекули, позбавлені одного електрона і здатні захопити цей відсутній електрон у інших молекул, тим самим порушуючи його структуру. Вільні радикали потрібні для підтримки життєвих процесів в організмі, але їх некерований надлишок руйнує клітинні міжмолекулярні зв’язки. Антиоксиданти допомагають нейтралізувати шкідливу дію вільних радикалів.
Багато антиоксиданту бета-каротину, який в організмі переходить у вітамін А (ретинол), міститься у моркві. Ретинол покращує структуру стінки судин, функцію печінки, підвищує імунітет і не тільки. Одна склянка морквяного соку містить 24 мг каротину. Найлегше засвоюється каротин із вареної або тушкованої моркви. Багато антиоксидантів міститься в капусті, особливо в броколі й білоголовій. Капусту, на відміну від моркви, краще їсти в свіжому вигляді. Оптимальна добова доза становить 500 грамів. Корисні властивості добре зберігаються і в квашеній капусті.
Сильні антиоксидантні властивості мають цибуля і часник. Дослідженнями багато разів доведено, що органічні сульфіди, які містяться в часнику, активують гени, здатні знищувати ракові клітини. Для профілактики раку потрібно з’їдати по 2–3 зубчики часнику щодня. Цибуля містить антиоксидант кверцетин, що прискорює виведення з клітин канцерогенів. Краще використовувати червоні сорти цибулі.
Надзвичайно корисними є помідори – в них міститься антиоксидант лікопін, який знижує ризик раку підшлункової залози, шлунку, матки, простати, гортані, порожнини рота. Посилити антиканцерогенну активність овочів допоможуть петрушка, кріп, селера, фенхель, ріпа і салат.
Серед ягід і фруктів перше місце належить гранату. В ньому міститься особлива речовина – еллагітанін. Він не лише знищує ракові клітини, а й перешкоджає їх розмноженню. Доведено, що 1 склянка гранатового соку щодня у 4 рази уповільнює метастазування раку простати. Також уповільнюють розвиток раку соки цитрусових, виноградний сік (особливо з червоних сортів винограду), зелений чай.
Із ягід найбільш корисними є чорниця, журавлина, полуниця, ожина та малина. З круп найкорисніша гречка.
– Не навантажуйте організм насиченими тваринними жирами, – наголошує лікар. – Обмежте вживання баранини, яловичини, інших м’ясних продуктів. Вони провокують розвиток раку молочної залози, товстої кишки, простати.
Рухайтеся, женіть геть погані думки, пийте чисту воду
Під час активних рухів і занять спортом в організм надходить максимальна кількість кисню, підвищується спротив токсичному впливу середовища, що дуже важливо для профілактики раку.
– Стреси, психологічні травми, розпач, негативні думки, зокрема про хвороби, – все це знижує захисні сили організму і призводить до розвитку багатьох захворювань, у тому числі й раку. Недарма кажуть, що всі хвороби – від нервів. Намагайтеся шукати позитив у всьому, що вас оточує, і не піддавайтеся похмурому настрою, – радить Богдана Пантелеймоненко.
Відомо, що організм людини складається з води на цілих 80 відсотків. Вода очищає організм від шлаків і токсинів, доносить поживні речовини до кожної клітинки. Відповідно при нестачі води клітини не отримують достатньо поживних речовин, натомість у них накопичуються не виведені шлаки, що сприяє пухлинному переродженню клітин.
Випиваючи в день близько 2 літрів води, здорова людина зможе захистити себе від багатьох захворювань. За наявності хронічних хвороб, зокрема нирок, кількість вживаної на добу води варто обговорити з лікарем.
Кому загрожує рак
– Безумовно, – пояснює лікар, – до груп ризику належать люди, які мають будь-які хронічні запальні процеси в організмі: ларингіт, бронхіт, цистит, коліт, мастопатії тощо. Таким пацієнтам важливо регулярно проходити медичні огляди.
Онкопатологія загрожує жінкам у віці від 40 до 60 років, це пов’язано з настанням менопаузи і зміною гормонального фону. В жінок після 35 років зростає ризик захворювання на рак молочної залози.
Канцерогени, що містяться у сигаретному диму, збільшують ризик розвитку раку легенів, губи, шлунку і нирок. Для курців найкращою профілактикою раку є відмова від паління.
За статистикою близько 15 відсотків від числа всіх онкохворих припадає на успадкований ризик.
– На жаль, не можна на 100 відсотків захистити себе від раку, але дуже важливо зробити все можливе, щоб максимально знизити можливість цього страшного захворювання. Тому так важливо не уникати профілактичних оглядів, своєчасно боротися з хронічними хворобами, дотримуватись здорового способу життя та виконувати поради свого лікаря, – наголошує Богдана Пантелеймоненко.

Ольга ЦВІГУНЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]