- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Пріоритет – малоінвазивним операціям

Чотири роки тому, після реорганізації травматологічної служби Полтави, у реконструйованому корпусі обласної клінічної лікарні        ім. М. В. Скліфосовського запрацювало ортопедо-травматологічне відділення, оснащене  новітнім обладнанням. Завдяки цьому змінилася якість надання  медичних послуг: від ургентної допомоги до складних операцій із ендопротезування, хірургічного лікування переломів (кульшових, кісток тазу та інших). Цього року впроваджено також оперативне втручання на великих суглобах за допомогою артроскопічного обладнання. Про цей вид малоінвазивних операцій – наша розмова із завідувачем ортопедо-травматологічного відділення провідного закладу області, кандидатом медичних наук, членом Європейської асоціації ортопедів-травматологів Віталієм МАЛИКОМ.

– Віталію Даниловичу, чим відрізняються малоінвазивні операції від традиційних?
– Малоінвазивні операції за допомогою ендоскопічних технологій застосовуються майже в усіх галузях хірургії. Вони завдають мінімальної шкоди пацієнту, викликають значно менше ускладнень, скорочують час реабілітації. Оперативне лікування за допомогою ендоскопа широко застосовується у світі вже давно. Нарешті й у нашому відділенні можна в такий спосіб виконувати артроскопічні оперативні втручання на великих суглобах. Тепер робимо такі операції з приводу  пошкодження менісків, суглобних зв’язок, лікуємо  артрози тощо.
Раніше в ході такої операції доводилося “відкривати” увесь суглоб, після чого пацієнт довго перебував у стаціонарі, відновлювався тривалий час, іноді операція супроводжувалася серйозними ускладненнями. При застосуванні артроскопічних технологій хворий уже наступного дня після втручання починає ходити, ускладнень значно менше, вже через тиждень він зазвичай виписується додому.
Як саме проводиться втручання?
– Пацієнт отримує спинномозкову анестезію, у суглоб ми вводимо стерильний фізіологічний розчин під тиском. Після цього робимо лише два точкових доступи довжиною до 0,5 сантиметра: для ендоскопічної камери та інструментарію. На екрані монітора ортопед-травматолог контролює всі етапи роботи. Це убезпечує хірурга від помилок і скорочує тривалість операції у порівнянні зі звичайною в 2–3 рази. Вже зроблено достатню кількість таких артроскопічних втручань із приводу ушкодження меніску колінних суглобів. Плануємо виконувати й інші операції при ушкодженнях та захворюваннях великих суглобів.
– Що стало поштовхом для запровадження новації?
– У нас з’явилося  устаткування – минулого року для нашого відділення було придбано артроскопічну стійку. Саме  з її допомогою проводяться такі операції. Сучасне обладнання потребує підготовлених фахівців. Один із провідних ортопедів-травматологів відділення Олег Адамович пройшов відповідні навчання в Інституті травматології та ортопедії НАМН України, Національній медичній академії післядипломної освіти і тепер  успішно виконує артроскопічні операції на колінних суглобах. Ми й далі поширюватимемо ці малоінвазивні  методи – в інтересах як пацієнтів, так і медичного закладу.

Андрій КАРПЕНКО,
журналіст.

Print Friendly, PDF & Email [1]