- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Майже кожна п’ята українська родина – безплідна. Що робити?

Як уже повідомляла “Зоря Полтавщини”, під час науково-практичної конференції у Полтаві столичні фахівці знайомили лікарів провідних закладів області (акушерів-гінекологів, андрологів, сексопатологів) з інноваційними методами у лікуванні безпліддя. Читачам додатка пропонуємо короткі інтерв’ю з провідними спеціалістами багатопрофільного медичного центру ilaya.

“Першу дитину я рекомендую жінкам народжувати до 30 років, другу – до 35”
Валентина КВАШЕНКО, заступник головного лікаря медичного центру ilaya з наукової роботи, лікар-акушер-гінеколог, доктор медичних наук, професор:
– Причин безпліддя дуже багато: екологія, гормональні порушення, стреси, запальні процеси, недостатній розвиток ендометрія – прошарку, в якому яйцеклітина повинна закріпитися, щоб правильно розвиватись далі. Ми відновлюємо репродуктивну функцію жінкам з певними гінекологічними, ендокринними порушеннями, готуємо їх до планової вагітності, в разі потреби звертаємося за допомогою до андрологів, репродуктологів.
Індексом здоров’я людини є стала вага тіла. Для людини зростом, скажімо, 160 сантиметрів  оптимальна вага – 60–65 кілограмів. Відчутні відхилення від цієї норми загрожують не лише безпліддям, а й розвитком цукрового діабету 2-го типу, атеросклерозу, тяжких клімактеричних порушень тощо.
– Який віковий ценз Ваших пацієнток?
– Від вісімнадцяти років аж до пізнього постменопаузного періоду.
– Який вік вважається репродуктивним?
– За визначенням ВООЗ бажано, щоб усі вагітності відбулися у віці від 18 до 49 років. Краще – до 45.
Від 20–25-річних пацієнток часто доводиться чути, що дітей вони планують народжувати років через 7–8. Але жінки повинні знати, що насправді репродуктивний вік дуже короткий. І якщо у 18–19 років дівчина має в запасі близько 350 тисяч яйцеклітин (це називається варіальним запасом), то у 37 років у організмі жінки, яка нічим не хворіла, не оперувалася, залишається всього 25–35 тисяч фолікулів. Серед них вибрати здоровий буває дуже важко. Тому першу дитину я усім рекомендую народжувати до 30 років, другу – до 35. Ну а третю можна вже й близько 40 – як захочеться. Ті, хто народжує багато дітей, починають це в юному віці.
Щоб під час виношування не постраждало ні мамине, ні дитяче здоров’я, від пологів до настання наступної вагітності повинно минути два роки, оптимальна різниця у вікові дітей – три роки. Саме за такий термін жіночий організм повністю відновлюється, вагітність протікає легше, наступні пологи також будуть легшими за попередні, народжується здорова дитина. Але якщо вагітність настала навіть під час порушення цього терміну, ми допоможемо, тільки б жінки народжували, щоб мінімізувати демографічний провал.
– Наскільки серйозний цей провал?
– Надзвичайно серйозний. Якщо все продовжуватиметься так, як зараз, то приблизно до 2030 року українців може залишитися 25 мільйонів. На жаль, зараз безпліддя діагностується порівну як жінкам, так і чоловікам.
Молоді дівчата мусять знати, як зберегти свій варіальний запас, якщо настання вагітності з якихось причин доводиться відкласти. По-перше, не робити абортів. По-друге, не боятися застосовувати гормональні контрацептиви протягом часу, на який відкладається вагітність. За нашими дослідженнями, у такий спосіб варіальний запас зберігається: у 35–37 років жінка має запас яйцеклітин, як у 25-річної.
– Чи виправдана заборона абортів?
– Я – противник такої заборони, демографічну ситуацію це не врятує. У Румунії при Чаушеску вона народжуваності не підвищила, але призвела до шаленого сплеску материнської смертності від підпільних абортів. Після падіння режиму Чаушеску цю недолугу заборону відмінили. І материнська смертність, і народжуваність швидко наблизилися до середньосвітових показників.
– На що майбутнім мамам треба звернути особливу увагу?
– Жінка завжди має залишатися жінкою. Скажімо, заняття штангою материнству не сприятимуть. Фізичні навантаження повинні бути помірними, харчування – раціональним і правильним. Сніданок повинен бути щоранку вже через півгодини після пробудження, а не об 11-й годині після чашки кави на роботі – бутерброд похапцем. Між трьома основними прийомами їжі треба зробити перекуси. Заборона на їжу після, скажімо, 18-ї – це також неправильно. Вечеряти потрібно за дві години до сну. Тоді організм буде певний, що і завтра, й післязавтра їжу він отримає вчасно й запаси жиру йому не потрібні.
Дівчина, що курить, – убивця здоров’я своїх майбутніх дітей. Адже захворювання судин вона гарантує не лише собі, а й малюку. Паління, алкоголь, вживання енергетичних напоїв виснажують організм, він перестає опиратися інфекціям. Зверніть увагу, що на ОРЗ зараз хворіють поголовно всі. Переконана: у суспільстві імунітет знизився переважно через байдужість людей до свого здоров’я.
“Відростання живота у чоловіка – перший серйозний дзвіночок”
Ігор МАЛИНОВСЬКИЙ, лікар-уролог, андролог:
– Чоловікам різного віку потрібні різні рекомендації. Юним пацієнтам для збереження чоловічого здоров’я я завжди рекомендую займатися спортом та уникати сумнівних статевих стосунків – щоб мінімізувати ризик хвороб, які передаються статевим шляхом. Це для молодих – найголовніше. Решту проблем (неправильне харчування, недотримання режиму, здорового способу життя) міцний молодий організм здатен компенсувати.
А от чоловіки 35–40 років, повні сил та енергії, жодних змін ще не відчувають, їм подобаються жінки, але… Даються взнаки неправильні харчові звички, відсутність спорту – починає відростати живіт. Оцей момент важливо не пропустити, бо пізніше прибрати вісцеральний жир буде надзвичайно складно.  Тому я рекомендую чоловікам після 35–37 років збалансувати харчування, регулярно і грамотно зайнятися спортом. Обмін речовин змінився, стільки їсти і так їсти, як в юності, уже не можна. Накопичення вісцерального жиру змінює обмін тестостерону в бік перетворення його в естроген. Сперматогенез знижується ще більше. Вірогідність безпліддя у чоловіків із надлишковою вагою вища. Плюс надлишкова вага завжди погіршує статеву функцію.
Після 55-ти я рекомендую чоловікам контролювати стан передміхурової залози. Не варто повторювати подвиги молодості: купатися у льодяній воді, залишатися довгий час у мокрому одязі, сидіти на холодній землі. Навіть для загартованих людей це вкрай небажано. Серед продуктів, корисних для простати, – гарбузове насіння, гарбузова олія. По можливості зберігайте регулярний секс.
Пацієнти скаржаться, що до природного пониження тестостерону в цьому віці накладаються побутові негаразди, психологічні конфлікти. Переконаний: чим довше пара зберігає активні та яскраві сексуальні стосунки, тим довше триває молодість чоловіка. Є препарати рослинного походження, які у поєднанні з вітамінами сприяють виробленню власного тестостерону і продовжують чоловічу молодість. Треба тільки вчасно проконсультуватися.
Навіть якщо жодних проблем немає, грамотний уролог дасть профілактичні поради (із приводу простати, нирок, сечокам’яної хвороби тощо). Тому такого спеціаліста бажано відвідувати хоча б один раз на рік.
“Моя найстарша пацієнтка народила двох хлопчиків у 54 роки”
Олександр МИКИТЮК, лікар-акушер-гінеколог, репродуктолог медичної компанії ilaya:
– Якщо молода жінка (віком до 35 років) протягом року не може планово завагітніти, є сенс звернутися до фахівця. Якщо вік перевищує 35 років, такий “тривожний” термін скорочується до 6 місяців. Не варто втрачати дорогоцінний час. Обов’язковою умовою при обстеженні є здача спермограми, про що донедавна багато гінекологів забували. Як наслідок, жінка лікується багато років, витрачає час і десятки тисяч гривень, а проблема виявляється у чоловіка.
– Чи були у Вашій практиці випадки, коли вдавалося зробити диво за майже неможливих обставин?
– Я мав двох пацієнток, яким в очі говорив, що ми – аферисти, у нас нічого не вийде.
Одна з них мала абсолютно всі покази до програми сурогатного материнства. Я був уже не першим її лікарем, і з точки зору медицини шансів завагітніти вона не мала. Але якимось чином таки умовила провести програму екстракорпорального запліднення (запліднення поза материнським організмом, ЕКЗ, російською – ЭКО. – Авт.), перенести ембріон. Тепер дружимо сім’ями, хлопчик і дівчинка (двійня) вже збираються до школи. У другому випадку жінка мало не наклала на себе руки через загибель 18-річного сина. Вагітність повернула їй сенс життя – все вдалося.
– Який відсоток успіху програм екстракорпорального запліднення?
– Середня результативність складає 45–50 відсотків. У молодих пар шанси значно вищі – 80–90 відсотків. Результативність знижується після 38 років. Негативно впливають і вік, і супутні патології. Шанси завагітніти після 40 – 3–7 процентів, після 42 – 1–3 проценти. Це – міжнародна статистика. На жаль.
Жінка повинна знати: чим раніше вона звернеться за допомогою, тим легше буде досягти мети, причому не обов’язково шляхом екстракорпорального запліднення. Скажімо, ендокринні фактори легко коригуються грамотним гінекологом-ендокринологом. Якщо ж зволікати кілька років, шанси будуть лише при ЕКЗ, та й то невисокі.
– Якого віку була Ваша найстарша успішна пацієнтка?
– Моя найстарша пацієнтка шляхом кесерського розтину народила двох хлопчиків у 54 роки. До того не народжувала через роботу, кар’єру.
– Наскільки часто трапляється багатоплідність при ЕКЗ?
– Намагаємося цього уникати. Але в Україні переносяться переважно два ембріони, і таким чином вірогідність успіху підвищується одразу на 10 відсотків.
У Європі результативність програм ЕКЗ нижча, бо там заборонено переносити по два ембріони. Оскільки в Україні гроші на ЕКЗ збирають і оплачують самі пацієнти, у нас це можливо. Три ембріони переносяться лише за узгодженням лікаря і пацієнта. Я від такої практики відмовився років 5 тому. Маю зі свого досвіду лише дві трійні, при цьому в одному з випадків ембріон почав ділитися внутрішньоутробно. Будуть близнята і одне двійнятко. Наразі пацієнтка виношує їх уже 27-й тиждень, поки що все добре.
– Скільки років працюєте за фахом і скільком діткам допомогли народитися?
– Мені 36-й рік, із 12 років загального стажу в репродуктології – 9. “Своїх” діток давно перестав рахувати, але, думаю, кілька сотень є.
***
Куди звертатися полтавським родинам, якщо протягом одного року подружнього життя бажана вагітність не настає, запитую у Людмили КАСЬЯН, завідуючої обласним Центром планування сім’ї:
– Допоміжні репродуктивні технології (ДРТ) показані родинам з абсолютним безпліддям (якщо жінка перенесла дві позаматкових вагітності, має непрохідність труб тощо). Але безпліддя може мати ендокринну форму, спричинятися запальними процесами тощо. Перш за все потрібно діагностувати його причину. Це можуть зробити фахівці Центру планування сім’ї у Полтаві (вул. Шевченка, 10) – або успішно пролікують безпліддя у нашому закладі, або направлять родину на лікування з допомогою ДРТ.

Ольга ЩЕГЛОВА.

Print Friendly, PDF & Email [1]