- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Гектари вогню і недбальства

Із настанням теплої і сухої погоди населення області почало активно випалювати минулорічну траву на присадибних ділянках, дачах, вздовж доріг та на відкритих територіях, що межують з лісовими насадженнями. Але, спалюючи траву, люди часто забувають, що вогонь швидко виходить з-під контролю і здатен наробити лиха. У результаті вигорають гектари трави, луки, на яких знищуються унікальні види рослин, пошкоджуються дерева, нерідко згорають господарські споруди та житлові будинки мешканців, отримують опіки люди.
Протягом лише двох днів, 8 і 9 березня, через випалювання сухої трави в області виникло 18 пожеж, внаслідок чого вигоріло понад 38 гектарів сухої трави. Найбільша пожежа виникла у селі Гора Полтавського району, де вигоріло 25 гектарів сухої трави. Пожежу ліквідували два відділення рятувальників.
Управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації закликає мешканців області не випалювати суху траву та бути вкрай обережними з вогнем поблизу лісових масивів і житлових будинків. Спалювання сухої рослинності на відкритих ділянках, які межують з лісовими насадженнями, часто призводить до лісових пожеж, у районах, де є поклади торфу, – до торф’яних.
Пам’ятайте, що на захисті навколишнього середовища стоїть законодавство України, а нехтування правилами пожежної безпеки тягне за собою адміністративну відповідальність. Згідно зі статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне спалювання рослинних решток на громадян накладається штраф у розмірі від 170 до 340 гривень, а на посадових осіб – від 850 до 1190 гривень. Якщо підпалюється трава в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, винні громадяни мають заплатити від 340 до 680 гривень, а посадові особи – від 1190 до 1700 гривень. У разі завдання природі великого збитку передбачена кримінальна відповідальність.
Прес-служба управління з питань цивільного захисту ОДА.

Print Friendly, PDF & Email [1]