- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Заблокуємо “торгівлю на крові” – оживуть наші шахти. А війна перестане бути бізнесом”

Серед багатьох резонансних питань чотирнадцятої сесії обласної ради сьомого скликання чи не найбільшою несподіванкою стала підтримка депутатами торговельної блокади окупованої частини Донбасу.
На розгляд сесії було винесено шість десятків питань, тому працювати довелося шість годин поспіль із двома перервами. У роботі сесії взяли участь голова облдержадміністрації Валерій Головко, народні депутати України Андрій Река та Сергій Каплін.
Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять чотирьох полеглих учасників АТО, восьми загиблих львівських шахтарів та передчасно померлого колеги, голови Решетилівської районної ради Івана Писаренка.
Представникам полтавської громади було вручено почесні відзнаки.
Суспільно значуще – земля, мости, екологія
Серед найнагальнішого у зверненнях виборців цього разу перший заступник голови облради Євгеній Холод (“Батьківщина”) назвав ремонт мосту, що з’єднує Крюківський і Автозаводський райони Кременчука, який, за словами посадовця, функціонує відтоді, коли у 1870 році будувалася дорога на Одесу; Микола Первак (СДП) – продаж прав на користування водосховищем, у тім числі й у межах села Погреби Глобинського району, всупереч волі його мешканців та права 200 мисливців, у яких забирають 64 гектари угідь; Віталій Бабак (“Свобода”) – земельні негаразди в селі Каплинці Пирятинського району та неможливість зареєструвати техніку після ліквідації відповідної інспекції в Пирятині. Руслан Ляшко (Радикальна партія Олега Ляшка) вів мову про соціальний центр “Надія” у Лубнах, який може прийняти дітей із зони АТО; Олександр Алексюк (“Опозиційний блок”) – про принизливе становище пенсіонерів, чиї доходи не підвищуються, тоді як ціни орієнтуються на ріст зарплат.
На сесію прибули представники громад селища Білики Кобеляцького району та села Лазірки Оржицького району. Лазірчани на чолі з сільським головою Олександром Ковальовим домагаються закриття розташованого в межах села протруювального цеху, що працює, на думку мешканців, із грубими порушеннями санітарних норм. На сходці 2 березня 320 селян проголосували проти його роботи. Депутат Анатолій Яненко (“Батьківщина”) підтримав громаду: “Від таких “нешкідливих” речовин гинуть навіть воші, не лише бджоли”.
Мешканці Біликів продовжують вимагати чистого довкілля, яке відстоюють уже 7 місяців. Депутат Микола Жук (СДП) із цього приводу зазначив, що внаслідок протистояння 300 людей залишилися без роботи, частина свиней подохли від голоду. Та громада стверджує, що сморід стоїть і зараз, хоча було обіцяно, що у березні з комплексу вивезуть останню свиню. Інформацію депутати взяли до відома.
Камені спотикання: кадри і надра
Депутатські запити Івана Сидоренка (“Укроп”) стосувалися ремонту аварійної дороги “Кобеляки – Мала Нехвороща – Машівка”, будівництва артсвердловини у Латишівці Машівського району та майна спільної власності територіальних громад. Руслан Ляшко (Радикальна партія Олега Ляшка) опікувався терміновою реконструкцією мосту неподалік Лубен, Наталія Макаруша (“Укроп”) – ремонтом Крюківського мосту, про який уже згадувалося. З цього приводу депутатів насторожує перспектива будівництва мосту в іншому місці, ближче до Горішніх Плавнів, що проблеми Кременчука лише ускладнить. Два запити Валерія Бобиля (“Батьківщина”) стосуються забруднення території села Базилівщина у Машівському районі тисячами тонн конденсату, який, за словами депутата, незабаром досягне ставків, потім – річки Тагамлик і, як наслідок бездіяльності, – Ворскли. Одразу п’ять депутатів звернулися з колективним запитом щодо підвищення посадових окладів педпрацівникам освітніх закладів, що фінансуються з обласного бюджету.
За укладання трудових контрактів із керівниками, які пройшли конкурсний відбір, проголосували “пакетом”, у тім числі й за керівника КП “Полтававодоканал” Василя Воротинцева, в минулому генерального директора ОКП “Донецьктеплокомуненерго”. Саме його кандидатура викликала неабиякий спротив представників громадськості.
Із двох десятків звернень Державної служби геології та надр України лише два стосувалися видобутку питних підземних вод – на це депутати погодилися. 16 звернень про надання дозволів ПАТ “Укргазвидобування” на видобуток газу, конденсату, нафти було одразу відхилено, як і пропонувала профільна депутатська комісія. Щодо дозволів для двох приватних компаній – ТОВ “АРКОНА ГАЗ-ЕНЕРГІЯ” та ТОВ “Арабський Енергетичний Альянс ЮЕЙ” – поверталися до голосування тричі. Попри те, що ці компанії згодні платити додаткові гроші у бюджет, на профільній комісії укласти угоду так і не вдалося. На сесії у спеціальному фонді обласного бюджету утворено цільовий фонд, куди надракористувачі зможуть перечисляти кошти. Та думки розділилися, під час голосування двічі поспіль не виходило ні погодити дозволи, ні відмовити. Із цього приводу народний депутат України Сергій Каплін навіть звинуватив обласну раду в корупційній складовій і запропонував свою ідею: створити комунальне підприємство з видобутку, якому і дозволи б самі давали, і керівників та перевірки призначали. Сергій Соловей (“Укроп”) назвав це демагогією, а Євгеній Холод (“Батьківщина”) – “колгоспом із видобутку з непередбачуваними наслідками”. Євгеній Холод також звернув увагу на те, що після всіх перемовин із приватними компаніями, які згодні платити додаткові гроші у місцевий бюджет, для підписання угоди так і не змогла зібрати кворум профільна комісія. В обговоренні участь взяли депутати Андрій Пісоцький (БПП), Віктор Скочко (АПУ), Олег Діденко (“Відродження”), Валерій Прядко (СДП), Людмила Овчаренко (“Відродження”), Віктор Щуров (“Свобода”), Ігор Горжій (“Батьківщина”), Олександр Біленький (БПП) та інші. Голова ОДА Валерій Головко, як вихід із колізії, запропонував зняти питання з розгляду і відправити на доопрацювання. Із третьої спроби після двох перерв і цим надракористувачам обласна рада таки відмовила.
Торговельну блокаду підтримали
Кілька десятків питань проголосували дружно й оперативно: внесли зміни до бюджету та кількох програм, взяли до відома звіт голови постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту Людмили Овчаренко (“Відродження”), затвердили розпорядження голови обласної ради. Чи не вперше одразу підтримали винесене “Свободою” питання про увічнення пам’яті поборників державної незалежності України з нагоди 100-річчя Української революції 1917–1921 років. Серед звернень до центральних органів влади несподівано дружно (52 голоси “за”) підтримали торговельну блокаду тимчасово окупованих територій. За словами Сергія Солов’я (“Укроп”), цю позицію розділила профільна комісія з питань забезпечення правоохоронної діяльності, боротьби з корупцією, забезпечення прав і потреб військових та учасників бойових дій на чолі з Геннадієм Коваленком (БПП), підтримали на сесії депутати Петро Ворона (БПП), Євгеній Холод (“Батьківщина”). Учасник блокади Нікіта Кашинський навів у сесійній залі переконливі аргументи: “Найбільша країна Європи не може залежати від клаптика окупованої території. Газове вугілля також горить, єдиний “недолік” – воно не належить Ахметову. Заблокуємо – оживуть наші шахти і знизяться комунальні платежі. А війна перестане бути бізнесом”.
* * *
По закінченні сесії голова обласної ради Олександр Біленький пояснив журналістам причини такого складного голосування із надрових питань:
– Зараз не відрегульований механізм отримання коштів від надракористувачів, з облдержадміністрацією він також до кінця не відпрацьований. “Укргазовидобування” платити понад 5 відсотків ренти не готове. Із двома приватними компаніями ми не можемо підписати угоду, оскільки немає методології розрахунку. Максимум, що вони можуть заплатити, – 1 мільйон 400 тисяч гривень (обидві разом). Це не влаштовує обласну раду. Суми повинні визначити фахівці.

Ольга Щеглова
Микола БЕЗНОС (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]