- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Переможемо разом”

“Дорога Контрибуціє! Яке в тебе велике і ніжне серце! Ти єдина розумієш і жалієш нас. Спасибі тобі, корово!” – виразно читає уривок із книги Всеволода Нестайка “Тореадори з Васюківки” керівник Центру допомоги учасникам АТО в Полтавській області Валерій Довженко. Його слухають діти – пацієнти ендокринологічного відділення дитячої міської клінічної лікарні Полтави – та їхні батьки. Так розпочався проект “Переможемо разом”.
– Діти – дуже суворі судді. Якщо їм не цікаво, вони можуть встати й піти. І ти нічого не вдієш. Поки піднімався у відділення, мене бив мандраж, – зізнається журналістам Валерій Довженко. Розповідає про проект: – Назвав його “Переможемо разом”: діти перемагають свої хвороби, бійці перемагають на війні. Кожен – на своєму фронті. Просто прийти прочитати казку, поспілкуватися, розповісти про якийсь веселий випадок, відволікти від сумних думок – це те, що я можу зробити для дітей, які борються із недугами.
Валерій Довженко сподівається, що проект стане всеукраїнським:
– Запрошую учасників бойових дій, громадських активістів, усіх небайдужих підтримати ініціативу. Йдете до головного лікаря, домовляєтесь із завідувачем відділення, берете книжку й одну годину на тиждень просто розповідаєте дітям казки, – ділиться “рецептом” Валерій Довженко. – Також можна втілювати проект не лише в лікарнях, а й у школах-інтернатах, дитячих будинках.
Розповідає, що приніс на першу зустріч видання “Тореадори з Васюківки”, бо це – класика української літератури для дітей. Надалі приймає від юних слухачів замовлення на книги, які читатиме. Говорить, що, окрім психологічної підтримки дітей, проект покликаний зацікавити, спонукати підростаюче покоління читати самостійно, а не слухати аудіозаписи.
– Акція корисна й доречна. Діятиме упродовж тривалого часу. Будемо раді прийняти в будь-якому відділенні всіх охочих прочитати казку дітям. Думаю, для наших пацієнтів стануть корисними не лише читання літератури, а й спілкування з такими мужніми людьми. Вони – взірець для нас, лікарів, а для хворих дітей – тим паче. Тому ми підтримали акцію “Переможемо разом”, яка відбувається під патронатом голови облдержадміністрації Валерія Головка. Із задоволенням її продовжимо в нашому закладі, – зазначила координатор проекту на базі дитячої міської клінічної лікарні Полтави, завідуюча відділенням раннього дитинства Олена Ананевич. – Діти із задоволенням сприйняли новину про цю ініціативу, чекали, коли вона відбудеться. Першими учасниками проекту стали пацієнти ендокринологічного відділення, далі проведемо зустрічі в ортопедо-травматологічному, онкогематологічному відділеннях.
– Усе в нас тут добре. Тільки додому хочеться. Скоро вилікуємося й підемо, – каже 8-річна Маша Денисова.
Поруч підтримує донечку мама Ірина. Казки дівчинка любить. Вже читає сама, але не чарівні історії, а “Біблію”. На запитання, про що ж їм читав Валерій Довженко, відповідає: “Про корову”.
Пацієнт відділення Максим Яхнівський перебуває в лікарні кілька днів. “Тореадори з Васюківки” вже читав за шкільною програмою. Називає книгу перлиною української літератури. Відзначає її цікавий, сповнений гумору сюжет.
– Я спробував. Мені сподобалось. Спробуйте й ви. Підтримайте дітей, які малювали нам малюнки. Думаю, це буде справедливо й чесно, – звертається через ЗМІ до бійців Валерій Довженко.
За його словами, долучившись до проекту, ветерани АТО не сидітимуть у своїй “мушлі”, а виходитимуть з неї, відкриваючись перед дітьми, щиро з ними спілкуючись. Тож такі зустрічі можуть бути частиною соціальної реабілітації й для військових.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]