- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Собор вселенських святителів

Собор вселенських учителів і святителів Василія Великого, Григорія Богослова та Іоана Золотоустого православна церква відзначає 12 лютого.
За імператора Олексія Комнина, який правив Візантією наприкінці ХІ століття, в Константинополі розгорілася суперечка, яка розділила суспільство на три групи. Одна частина людей звеличувала святителя Василія, інша була за Григорія Богослова, третя шанувала святителя Іоана Золотоустого. Таким чином, кожна група прихильників захищала одного отця перед двома іншими, і це протистояння захопило багатьох жителів столиці.
З волі Божої у 1084 році митрополиту Євхаїтському Іоану з’явилися три святителі: спочатку – по одному, а потім – утрьох, оголосивши, що вони рівні перед Богом, і повеліли припинити суперечки й встановити загальний день святкування їхньої пам’яті.
Тоді владика Іоан Мавропод зібрав народ і повідомив про це одкровення. Оскільки усі поважали митрополита за доброчесність і захоплювалися силою його проповідництва, конфліктуючі сторони примирилися. Всі стали просити Іоана негайно взятися за складання служби загального свята Трьох святителів.
У підсумку свято було встановлене 12 лютого.

Підготувала Марія ВІТРИЧ.

Print Friendly, PDF & Email [1]