- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Микола Гоголь: магія неосяжної таємниці

“У  світах Миколи Гоголя” – так називається виставка робіт заслуженого діяча мистецтв України Володимира Дерябіна, що триває у Національному музеї-заповіднику
М. В. Гоголя. Понад тридцять років тому, працюючи над експозицією розділу народного мистецтва в щойно створеному гоголівському заповіднику, художник гостро відчув дивовижне явище: образ великого письменника з’являється на його батьківщині скрізь і вражає своєю реальністю. Володимир Дерябін розповів, що тільки через багато років, коли набралося достатньо матеріалу, коли побував в Італії і декілька разів перечитав працю В.Вересаєва “Гоголь у житті”, стала можливою поява першої композиції “Микола Гоголь в Італії”.
“Кожен мій новий твір ставав своєрідною зустріччю з реальністю, в якій перебували і герої Гоголя. Але водночас ця реальність була неосяжною і недосяжною. Речі, образи, їх відтворення поглиналися заворожуючими ритмами фантазії, яка формувалася під знаком безкінечної реальності чи реальної безкінечності”, – згадував Володимир Дерябін.
“Зустріч із цією талановитою людиною – це зустріч із високим живописом. Саме живопис є одним із найпривабливіших видів творчості, в якому фабула й колір утворюють дивовижний сплав. Такий сплав притаманний і майстру пензля, бо його роботи є справжніми творами мистецтва. Кожна нова картина – то неочікуване і неповторне відкриття. На кожне із них хочеться довго дивитися, вдивлятися, щоб сповна відчути все, що так по-філософськи майстерно зображено рукою талановитої людини. З кожним із представлених творів хочеться вести тривалий і неспішний діалог, щоб розкрити і зрозуміти всю їх незмірну глибину. Така ж незмірна і душа художника,  в якій особливе місце належить Миколі Гоголю”, – так зворушливо представила присутнім Володимира Дерябіна директор музею-заповідника Лідія Єнко.
Привітав автора виставки заступник голови Шишацької районної ради Володимир Чмир. Начальник відділу культури і туризму Шишацької селищної ради Любов Титаренко та директор Шишацького краєзнавчого музею Наталія Прасольченко порівняли представлені на виставці роботи з пісенністю української душі, адже милуватися їхньою неповторністю можна безкінечно.
Несподіваною радістю стала зустріч із Володимиром Дерябіним для поетеси Зої Шкуратовської. Мисткиня обдарувала всіх учасників святкового зібрання своїми віршами. Голова обласного відділення товариства “Україна-світ” Віра Кошова (дружина художника) розповіла, що персональні виставки її чоловіка влаштовувалися у Полтаві, Києві, Польщі, Німеччині, Франції. Вона відзначила також, що Володимир Іванович створив ілюстрації до понад десяти книжок науковців та письменників.
Безцінний дарунок зробив Володимир Дерябін, передавши 20 своїх полотен на гоголівську тематику в Національний музей-заповідник. Головний зберігач фондів Катерина Чернова, уклінно дякуючи дарителю, назвала цю подію гарним прикладом для всіх, хто переймається долею музеїв.

Світлана КИРНОС
Завідуюча відділом науково-освітньої роботи Національного музею-заповідника М. В. Гоголя

Print Friendly, PDF & Email [1]