- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Компенсацію за знищених свиней виплачуватимуть вчасно

Торік в області на ліквідацію наслідків захворювання на африканську чуму свиней витратили майже 2 мільйони гривень. Ще 300 тисяч – на компенсацію власникам знищеного поголів’я. Проте і в цьому році проблема з хворобою, що не знає кордонів, не передбачає профілактики і не має лікування, стоїть гостро, зазначалося під час засідання розширеної колегії ОДА.
Як нагадав начальник головного управління Держпродспоживслужби в області Геннадій Пікуль, торік 94 випадки африканської чуми свиней були зафіксовані у 16 областях країни. І в цьому році вже маємо випадки захворювання у 9 областях – Луганській, Миколаївській, Кіровоградській, Одеській, Харківській, Тернопільській, Херсонській, Донецькій та Полтавській.
– У 7 неблагополучних пунктах області після проведення оздоровчих заходів карантин уже знято, – повідомив Геннадій Пікуль. – На 24 січня карантин діє в мисливсько-рибальському товаристві “Тахтаївське”, мисливській організації “Факел” Гадяцького району, урочищі Могилевщина Гребінківського району. Встановлено карантин і в селі Попове Великобагачанського району, у селищі Шишаки нещодавно отримали лабораторне підтвердження випадку захворювання на АЧС у приватному секторі.
Посадовець зауважив, що в приватному секторі свиней, на жаль, утримують не в закритому режимі. Якщо раніше утримували до 10 тварин, то зараз лік іде на десятки. Інколи поголів’я в одного господаря доходить до 200 тварин. Технології безвигульного утримання не дотримуються.
Контролювати диких свиней, які мігрують з однієї території на іншу й розносять небезпечну хворобу, дуже важко. Тому є ризик постійного зараження чумою.
– Мисливці мають пам’ятати 1993 рік, коли в лісах знаходили цілі колонії мертвих свиней. Ми повинні говорити людям зрозумілі речі: якщо хвороба виникла, тварина має бути ліквідована. З боку держави на це виділяється грошова компенсація. Приховувати випадки захворювання свиней у жодному разі не слід. Якщо хочемо локалізувати хворобу, діяти потрібно жорстко й злагоджено, бо все інше не працює,– зауважив голова ОДА Валерій Головко.
Як приклад такої злагодженої роботи всіх органів влади – останній випадок у Великій Багачці. Там не дали розвести заражене поголів’я в інші населені пункти. У селі Попове було вилучено 60 голів загальною вагою         6 240 кілограмів. Районна рада пообіцяла компенсувати втрати власникам.
Валерій Головко наголосив, що відшкодування вартості знищених тварин у карантинній зоні має бути вчасним.
– Якщо ми ставимо жорсткі умови для населення, то посадові особи також мають жорстко виконувати свої зобов’язання, у тому числі й щодо виплати відшкодування. Тоді все працюватиме, приховування випадків африканської чуми свиней не буде, – резюмував керівник області.

Прес-служба облдержадміністрації.

Print Friendly, PDF & Email [1]