- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“103”: коли і як викликати швидку медичну допомогу

Через епідемію грипу та ГРЗ в усіх районах області значно зросла кількість викликів служби екстреної медичної допомоги. Загалом – удвічі. За рахунок непрофільних викликів цей показник становить близько 1500 на добу.
Третина цих викликів – до дітей від 1 до 16 років. Слід зазначити, що кількість викликів бригад екстреної медичної допомоги в обласному центрі збільшилась на 50 відсотків саме за рахунок викликів із приводу підвищення температури і сягає більше 400 на добу. З них переважна більшість потребувала не екстреної медичної допомоги, а огляду та призначень сімейного лікаря. Керівникам Центрів ПСМД у Полтаві дано доручення збільшити кількість чергових лікарів увечері та у вихідні дні, додатково залучені лікарі-інтерни. Сімейного лікаря та чергового лікаря Центрів ПМСД викликають у випадках загострення хронічних захворювань, підвищення артеріального тиску та температури тіла, головного болю, запаморочення, болю у попереку, суглобах, больового синдрому у хворих на онкологічні захворювання, погіршення стану хворих, лікування яких проводиться в домашніх умовах, викликів, які надійшли з диспетчерської станції екстреної (швидкої) медичної допомоги до пацієнтів, які не потребують надання екстреної медичної допомоги.
Показання для виклику бригад екстреної медичної допомоги визначені на законодавчому рівні. До них належать втрата свідомості, судоми, раптовий розлад дихання, раптовий біль у ділянці серця, зовнішня кровотеча, блювота кров’ю, гострий біль у животі, усі види травм (поранення, переломи, вивихи, опіки, важкі забої, травми голови тощо). Крім того, екстрену медичну допомогу викликають у разі враження електричним струмом, блискавкою, теплових ударів, переохолодження; асфіксії всіх видів (утоплення, попадання сторонніх предметів у дихальні шляхи); ушкодження при надзвичайних ситуаціях (ДТП, аварії на виробництві, стихійні лиха тощо); наслідків злочинного нападу; ознак усіх видів отруєнь, укусів тварин, змій, комах тощо; порушення нормального перебігу вагітності (передчасні пологи, кровотеча тощо); а також винятково за викликом лікаря для транспортування пацієнтів, які потребують проведення інтенсивної терапії під час транспортування.
Телефонуючи на “103”, потрібно чітко відповідати на всі запитання диспетчера екстреної медичної допомоги, назвати точну адресу виклику, за потреби уточнити шляхи під’їзду. Повідомляється стать, прізвище, вік хворого або потерпілого (якщо вони невідомі, – стать і орієнтовний вік), його скарги, а також вказується, хто і з якого номера телефона робить виклик.
Очікуючи на приїзд бригади, потрібно забезпечити безперешкодний доступ до пацієнта, сприяти його транспортуванню в санітарний автомобіль, ізолювати тварин. Бажано мати при собі документ, що засвічує особу хворого.
Чітко відповідайте на запитання диспетчера, передавайте тільки ті відомості, які бачите самі чи які вам відомі з життя постраждалого (був інфаркт, інсульт, т.п.), звертайтесь простими реченнями (впав, не дихає, кров з рота, судоми, т. п.). Важлива не причина, а ступінь катастрофи. Якщо робите виклик на місце надзвичайної ситуації, обов’язково дочекайтеся бригади.
Звільнення служби екстреної медичної допомоги від непрофільних викликів дозволить зберегти життя і здоров’я у випадках гострих порушень фізичного чи психічного здоров’я людини.

Олександр ЛАВРЕНКО,
в.о. головного лікаря КУ “Полтавський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф”.

Print Friendly, PDF & Email [1]