- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Нетлінні скарби для нащадків

Воістину це головні події мистецького року, що минає, – так означили, запрошуючи гостей, працівники Полтавського художнього музею (Галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка відкриття традиційної фондової виставки “Микола Ярошенко. Живопис. Графіка. Скульптура” та урочисте вручення щорічної міської премії імені Миколи Ярошенка.
Ось як густо вплетене ім’я митця в наше сьогодення, і це один із прикладів гідного пошанування нащадками своїх видатних земляків. Відкриваючи урочистості, директор музею Ольга Курчакова нагадала усім присутнім про те, як саме колекція творів Миколи Олександровича була передана до Полтави, зазначивши, що вдова художника Марія Павлівна у цій справі заручилася підтримкою зокрема й письменника Володимира Короленка. І процитувала рядки із її заповіту, де йшлося й про те, що приміщення, де зберігатиметься в усій своїй повноті мистецька колекція, повинне мати назву “Музей імені Миколи Олександровича Ярошенка”. Восени 1917 pоку колекція прибула до Полтави, у 1919 році відкрився музей. На жаль, під час суспільних потрясінь не все збереглося. Нині в музеї зберігається 55 живописних творів, які склали експозицію ювілейної виставки разом із двома скульптурами та 17 робочими альбомами митця. Вернісаж присвячено 170-річчю з дня народження видатного художника-земляка.
Ім’я Миколи Ярошенка музей носить із 2008 року, а премія заснована у 2010-му. Цьогоріч її лауреатами визнано: живописця, графіка, монументаліста Віктора Трохимця-Милютіна у номінації “Образотворче мистецтво. Живопис”; художника-графіка Олексія Соболевського (“Образотворче мистецтво. Графіка”); художника-кераміста Сергія Журавльова (“Образотворче мистецтво. Скульптура”); доктора педагогічних наук, професора, декана факультету технологій та дизайну Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка Валентину Титаренко (“Громадська діяльність. Організація і проведення мистецьких акцій”); старшого викладача кафедри образотворчого мистецтва психолого-педагогічного факультету Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка Віктора Бабенка (“Наукові праці та дослідження в галузі мистецтва”); інженера, громадського активіста Дмитра Кучковського (“Сприяння розвитку музею та поповненню колекції Полтавського художнього музею (Галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка”).
Святкового настрою учасникам дійства додало й те, що вони побачили за роботою та почули миле подружжя Ярошенків у театральній інсталяції. І здавалося, що у виставковій залі чути перегук століть, які бережуть для нащадків нетлінні скарби.

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]