- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Сімейні ферми – малий бізнес на селі

Нещодавно на Полтавщині – в Оржицькому і Решетилівському районах – відкрили дві малі сімейні ферми. Їх створено під час реалізації проекту “Партнерство заради інновацій: “Розвиток сімейних ферм, об’єднаних у сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи”.
Першопроходцям завжди важко
Першим таким молочним підприємством стала ферма родин Олександра Сергієнка і Юрія Шаповаленка у Денисівці Оржицького району. Чоловіки вирішили об’єднатися і створити одну ферму на двох. Тваринницьке приміщення, що вміщує 20 корів, збудували в маленькому селі Чмихалове Денисівської сільської ради, поруч із двором, де мешкає одна з родин-ентузіастів.
Цей край – традиційно молочний. 900 людей живуть у селі, тримають приблизно 350 корів. Господині, які заробляють на здачі молока, утримують по 3–5, а то й до 10 голів худоби, розповів Денисівський сільський голова Олександр Синчина. Відкриття сімейної ферми він назвав знаковою подією:
– Виробництво на селі скоротилося, і люди пораються біля  корів, щоб мати якусь копійку. Є де випасати худобу. І лікуються, і дітей навчають за “молочні” гроші. У нас 11-річна школа, де вчаться 117 учнів, дитячий садок “Казка” з двома групами. Був колись колгосп, потім – СТОВ “Денисівка”, тепер – відділок. На великій фермі 70 людей працюють, діють будівельна, тракторна бригади. Головний заробіток багатьох – гроші за здане молоко.
Тримали годувальниць у своїх присадибних господарствах і сім’ї Сергієнків та Шаповаленків. Від міжнародного благодійного фонду “Добробут громад”, який реалізує в Україні проект із відкриття сімейних ферм, обидва фермери отримали по три нетелі. Першу народжену теличку, за умовами договору, потрібно буде виростити і віддати іншій сімейній фермі.
– Першопроходцям завжди важко в будь-якій справі, вони почнуть, а інші придивляться і приєднаються, – коментує регіональний консультант фонду в Полтавській області Олег Діденко. – Основна наша мета – допомогти особистим селянським господарствам перейти до виробництва молока, щоб це був бізнес. Даємо консультації з будівництва та реконструкції тваринницьких приміщень і додатково – обладнання для отримання якісного молока. Це – системи вентиляції, освітлення, температурного режиму, випоювання, доїння, охолодження молока тощо. Тобто щоб корова комфортно себе почувала, а господар отримував прибуток.
Сімейна ферма, маючи відповідне обладнання, має право приймати молоко, яке виробили інші селяни. Щоб отримати прийнятну ціну на молоко, воно має бути якісне. Тому одна з цілей створення сімейних ферм – підвищення якості сировини і в кооперативі, і на фермі. Інші цілі – поліпшення умов утримання тварин і умов праці людей.
Що потрібно від сільської родини, щоб відкрити сімейну ферму? Олег Діденко пояснює: насамперед – бажання, приміщення для утримання худоби, хоча б старе, яке можна реконструювати, чи територію, де побудувати господарські споруди. І землю у власності чи орендовану для вирощування кормів. Молоко сімейні ферми повинні реалізовувати тільки через кооперативи.
– Також фундаційною ідеєю фонду “Добробут громад” є реалізація гендерної політики, тобто розвиток сімейних ферм, підтримка жінок на селі, створення для них пристойних умов праці, – додав один із співзасновників сімейної денисівської ферми Юрій Шаповаленко. – З нами працюють і дружини, й мами, і доньки допомагають. Для нашої місцевості справа не нова, але тепер виходимо на інший рівень. Підтримували нас сільрада, районна, обласна адміністрації, районна ветеринарна служба, інші партнери.
– Живу поруч із фермою, її побудували біля нашого двору, – приєднується до розмови Олександр Сергієнко. – Я тут і працюю, й охороняю. Дуже зручно. Якби не розуміли, що така ферма приноситиме користь, то ми б її не будували. Думаю, палиці в колеса нам встромляти не будуть і піде все нормально. Фонд дав нам по три нетелі, доїльне, холодильне, електрообладнання, навчав, консультував нас. А будували за свої кошти.
Під час відкриття фермери розповіли гостям про тип будівлі, умови утримання, годівлі тварин, продемонстрували нове обладнання, відповіли на запитання. Зацікавлених гостей приїхало чимало.
– Близько п’яти років ми йшли до відкриття таких ферм у нашій області, коли в рамках програми роботи обласної дорадчої служби налагодили зв’язки з “Добробутом громад”. Почали створювати молочні кооперативи, формувати сучасні модулі – пункти прийому молока вже під егідою кооперативів, – зазначив директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Фролов. – Здаючи молоко лише від однієї корови, тієї якості, якої вимагають переробники, ми не досягаємо. Треба робити міні-ферми. Далі був взятий курс на створення сімейних ферм. Першу таку я побачив у Дніпропетровській області, й виникли бажання та мета – створити таку ж на Полтавщині. Це – прообраз малого бізнесу, який має бути в селі.
Поділилися думками з приводу розвитку тваринництва, участі в міжнародних проектах голова Оржицької районної ради Володимир Козина, перший заступник голови РДА Володимир Іванов, сільський голова Олександр Синчина та інші.
– Наш кооператив працює два роки, – говорить Григорій Чмихало, голова сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу (СОК) “Веселка” з Сазонівки Оржицького району. – Займаємось заготівлею молока у населення, охолоджуємо і відправляємо на переробку. В нас – 19 членів кооперативу і п’ятеро здавачів. Щодня робимо аналіз молока. Коли запитують: “Чи вигідно?”, кажу: “Коли як”. У селі зараз роботи ніякої немає, люди живуть за рахунок молока, маючи по дві-три, а то й п’ять корів. Вимоги у кооперативу вищі до якості молока, тому люди трохи бояться йти туди. А збирачі, які їздять по селах, беруть усе.
– Ми теж хотіли б займатися сімейним фермерством, – каже Олександр Бондар із сусіднього Чорнобаївського району Черкаської області. – Поки що не оформлені, у нас є земля, техніка, ВРХ, працюємо з дружиною і двома синами. Продаємо молоко. Двічі приїздили подивитися на сімейну ферму, яка будувалася в Денисівці. Все влаштовано таким чином, що зручно і просто працювати біля корів. У нас раніше традиційно все було розраховано для великих господарств. А тут біля 20 корів менше роботи, ніж вдома вправлятися з трьома…
“Молочний світанок” Сухорабівки

[1]

Фермер Юрій Шаповаленко з директором департаменту агропромрозвитку ОДА Сергієм Фроловим оглядають холодильне обладнання нової ферми.

Подібна сімейна молочна ферма з використанням сучасних технологій почала діяти і в Сухорабівці Решетилівського району. Її відкрив голова місцевого кооперативу “Молочний світанок” Руслан Жванко з дружиною Юлею. Будували ферму близько року.
– Ферма починалася “з нуля”, з самого фундаменту, – розповідає Руслан Жванко. – Розрахована на 20 корів, відповідає усім належним технологіям, стандартам, розмірам, є необхідне лабораторне обладнання, охолоджувач молока, пологовий зал для корів. Для того, щоб отримати більший прибуток, треба самому більше працювати. Якщо всі корми заготовляти самостійно, то прибуток збільшиться. Буде висока якість – буде й прийнятна ціна.
При правильному раціоні харчування кожна корова даватиме за період лактації близько 8 тонн молока. Годівля – силос, сінаж, люцерна. У перспективі фермер планує збудувати ще одне тваринницьке приміщення і збільшувати поголів’я. Наявність лабораторного обладнання дає змогу перевіряти якість молока і приймати його в односельців.
Багато в чому допомогли молодому фермеру, зокрема оформити потрібні для будівництва документи,
в сільськогосподарській дорадчій службі.
– Це потрібно для Полтавщини, тому що ця ферма буде зразковою, виставковою, покаже, як досягти того, щоб представник малого і середнього аграрного бізнесу міг реалізовувати молоко за вищою ціною. Тому що це молоко буде належної якості, адже технологічні умови утримання тварин в такому приміщенні відрізняються від загальних, традиційних, технологій, які унеможливлюють отримання якісного молока і високої ціни на нього, – зазначила директор Полтавської обласної сільськогосподарської дорадчої служби Світлана Андрієнко.
– Завдяки роботі новоствореної держпродспоживслужби (колишньої ветеринарної) проходимо сертифікацію, Полтавщина отримала сертифікати європейського стандарту. Тож зростає збут, маємо попит на молочну продукцію, відбувається збільшення переробних підприємств, – зазначив заступник голови ОДА Роман Товстий. – З усієї кількості виробленої продукції близько 50 відсотків припадає на домогосподарства, які здають молоко. За останні роки з ряду причин маємо, на жаль, зменшення поголів’я корів. Альтернатива цьому – створення сімейних ферм.
У Центрі дозвілля Сухорабівки відбувся семінар-презентація на тему розвитку кооперативів та сімейних ферм в області й Україні.
– Фондом підтримано створення 87 сімейних ферм в Україні, – наголосив Віктор Терес, голова правління МБФ “Добробут громад”. – Члени СОК отримали понад 300 високопродуктивних нетелей. Для людей, які тут працюють, ферма – це місце роботи і життя, там вони передають досвід родинам. Це – зв’язок із громадою. Сімейні ферми ми хочемо підтримати тому, що саме такі дбають про навколишнє середовище, щоб не було забруднення, виснаження землі.
На семінарі виступили голова Решетилівської РДА Роман Перепелиця, директор департаменту агропромрозвитку Сергій Фролов, голова об’єднання кооперативів “Господар” з Дніпропетровської області Олексій Захарчук, представник Мінагрополітики Світлана Павленко, власниця першої в країні сімейної ферми Антоніна Куриленко з села Андріївка Дніпропетровської області, менеджер проектів Агентства США з міжнародного розвитку Данн Кеннет, інші фахівці. Вони  відповіли на численні запитання фермерів Полтавщини.
Довідка “Зорі Полтавщини”. Проект USAID “Партнерство заради інновацій: “Розвиток сімейних ферм, об’єднаних у сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи”, реалізується МВФ “Добробут громад” у партнерстві з компанією “Данон” в Україні, ДОГО “Сільськогосподарська консультаційна служба” та об’єднанням кооперативів “Господар” за співфінансування “Данон Екосистем” Фонду та Уряду Канади, при підтримці керівництва Полтавської області, районних державних адміністрацій та рад, Міністерства аграрної політики та продовольства України. Проект спрямований на відкриття 170 сімейних ферм.
З початку впровадження проекту в створення сімейних ферм родин Жванків, Сергієнків та Шаповаленків інвестовано більше 900 тисяч гривень, повідомив представник фонду Олег Бутенко. На Полтавщині до червня 2017 року планують завершити будівництво ще 5 сімейних ферм такого типу.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [2]