- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Люди, які роблять світ кращим

Хтось в’яже шкарпетки і пече пиріжки для бійців на фронт. Хтось ремонтує понівечені на фронті автомобілі, щоби вони знову могли курсувати передовою. Хтось плете маскувальні сітки й готує консервацію для воїнів. Хтось доглядає безпритульних тварин. Хтось збирає кошти на лікування хворих дітей і допомагає наркозалежним розпочинати життя “без дози”. Хтось опікується малечею, від якої відмовилися батьки. Хтось збирає кошти на якісне медичне обладнання. Усі ці люди – волонтери. Їх єднає спільна справа – покращувати цей світ, робити його добрішим. Хоча це швидше не справа, а місія.

– Навіть у законодавстві прописано, що волонтер – це людина, яка безкоштовно, безоплатно, в межах своїх повноважень, сил, уміння виконує місію… – говорить голова ГО “Гадяцька Народна Рада” Олександр Сиваш.
Він із колегами приїхав у Полтавський академічний обласний український музично-драматичний театр імені М.В. Гоголя на перший обласний Форум волонтерів. Представляли діяльність регіональних громадських організацій, які займаються допомогою учасникам антитерористичної операції (Єдиний центр допомоги учасникам АТО, “Гадяцька Народна Рада”), захистом тварин (“Врятуйте наші душі”), дітей-інвалідів (Християнська місія “Сіон”).
– Бажання стати волонтером – це душевна потреба, – вважає Олександр Сиваш. – У нашому районі волонтерів багато. Кожен по-своєму допомагає. Є люди не публічні. Наприклад, пенсіонери, які з мінімальною пенсією щомісяця приносять по 50 гривень для бійців. Я ж розумію, які це величезні кошти для них. Дуже приємно, коли до наших акцій на підтримку українських бійців долучаються діти.
Цьогорічний перший обласний форум під назвою “Місія – волонтер!” організував департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації. У заході взяли участь близько півтисячі представників регіональних волонтерських організацій. Їх, до слова, за інформацією департаменту, в області діє понад 120. Як зазначила голова громадського об’єднання “Полтавський батальйон небайдужих” Наталія Гранчак, організоване дійство – це не святкування, а захід, на якому волонтери можуть підбити підсумки своєї роботи за рік, дізнатися про напрямки діяльності, напрацювання, обмінятися контактами. Вона висловила сподівання на налагодження зв’язків із владою й закликала колег не допускати розбрату серед волонтерських організацій.
Із початком війни в Україні волонтерська справа розширилася. У ній виокремився потужний напрямок – військове волонтерство.
– Доки служив, із волонтерами контактував повсякчас. Із полтавськими – ще відтоді, як у 2014-му йшов добровольцем у батальйон “Айдар”, – розповідає заступник командира батальйону по роботі з особовим складом 72-ї окремої механізованої бригади майор Олександр Юренко з Диканьки. – Окрім Полтавщини, до нас приїздили волонтери з Хмельниччини, Вінниччини. Спасибі дніпропетровським волонтерам, які допомагали в організаційних питаннях, коли доводилося хоронити побратимів. Достатньо було одного дзвінка, й вони відразу реагували. Часом по кілька діб без сну доправляли полеглих бійців додому. Справа не тільки у величезній матеріальній допомозі волонтерів, а ще й у вагомій моральній підтримці. Вони нас надихають. Військові теж втомлюються. І служба важка, і додому часом хочеться. Але коли зустрічаєшся із цими людьми, дивишся їм в очі, то знаходиш у собі сили. Їхній приклад дуже важливий для нас. І, звісно, людська дружба. Скільки й житиму, пам’ятатиму їх і дякуватиму. Завдяки їм ми вистоїмо й переможемо.
Потужна сила волонтерського руху – молодь. Наприклад, в Аграрно-економічному коледжі ПДАА діє волонтерський загін “Добрі серця”.
– Наша організація працює уже шостий рік. Функціонуємо в кількох напрямках: допомагаємо бійцям АТО, піклуємося про довкілля, тварин. Співпрацюємо з іншими організаціями, наприклад, із “Полтавським батальйоном небайдужих”, “Медичним спецпідрозділом “Баррі”. Віримо, що люди з добрими серцями допоможуть нашій країні, – говорить голова волонтерського загону “Добрі серця” Іда Романчук.
– Які витоки нашого українського волонтерства? Пам’ятаєте Євромайдан? Дівчат, які роздавали чай? Пам’ятаєте, як піднімалася вся країна? Коли всі збиралися й робили, що потрібно. Пам’ятаєте волонтерство 2014 року, коли не було нічого й ми починали з нуля? – звертається до колег зі сцени театру голова Асоціації фермерів та приватних землевласників “Відродження Полтавщини”, керівник громадського об’єднання “Миргород – Допомога” Віктор Галич. – Волонтерство – це не фах, а стан душі. Як художнику написати картину, як композитору створити пісню, так волонтеру приємно й життєво необхідно допомагати людям. Він це робить для себе, бо не може по-іншому. Не втрачайте дух надії, дух єдності. Давайте відкинемо зарозумілість, а навпаки – згуртуємося заради спільної справи. Нам лише треба врятувати Україну. Попереду – багато роботи.
Учасники форуму переглянули фільм, створений філією НТКУ “Полтавська регіональна дирекція “Лтава”, під назвою “Місія – волонтер!”, а також окреслили перспективи подальшої діяльності у різних сферах.
***
Ідею об’єднання волонтерських течій в єдиний потужний рух підтримав і голова обласної ради Олександр Біленький. Він поспілкувався із волонтерами Полтавщини, вручив їм почесні відзнаки з нагоди свята.
***
До Міжнародного дня волонтера у Полтавській обласній бібліотеці для юнацтва імені О. Гончара обласний молодіжний центр і управління у справах сім’ї, молоді та спорту ОДА провели захід “Простір добра”, в якому взяли участь представники громадських і благодійних організацій, волонтерські загони, що діють при вишах області. Вони презентували свою роботу, здійснену упродовж року. Присутні одержали подяки від організаторів, а також пам’ятні календарі на 2017 рік. Крім того, під час заходу відзначили “Взірцевих волонтерів організації/загону” кожного з об’єднань-учасників.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]