- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Каліфорнійський” грип провокує ускладнення часто і стрімко

Щоб вчасно встановити діагноз і навіть врятувати життя, в очкуванні сезону грипу 2016– 2017 року потрібно чітко знати постійні симптоми цієї вірусної інфекції. Адже людей із низьким імунітетом вона вражає щороку. Про особливості цьогорічного сезону грипу розповідає лікар-інфекціоніст 2-ї міської клінічної лікарні Полтави Світлана СИРОВАТЕНЬ.
Штами, симптоми, ускладнення
Згідно з даними ВООЗ наразі на території України можуть циркулювати кілька штамів грипу: A/California/7/ 2009(Н1N1) – він відомий як свинячий, або пандемічний, грип, а також A/ HongKong/4801/2014/(H3N2) та B/Brisbane/ 60/2008. Але можливе поширення й інших видів грипу та аденовірусів, риновірусів, парагрипу тощо. Для встановлення кінцевого діагнозу вирішальну роль відіграють вірусологічні методи обстеження.
Ознакою сезонного грипу є гострий початок хвороби із лихоманкою 38,5– 40°С, але іноді у людей похилого віку можлива субфебрильна або навіть нормальна температура тіла. Протягом першої доби розвиваються інші порушення: головний біль, біль у м’язах, суглобах та очних яблуках, млявість, адинамія, блювання. Можливий геморагічний синдром – носові та інші кровотечі, петехіальний висип на обличчі, шиї і верхній частині тулуба. Спостерігаються закладеність носа, незначні виділення з носа, першіння і біль у горлі, почервоніння задньої стінки глотки, м’якого піднебіння з ін’єкцією судин і крововиливами на його слизовій оболонці, ін’єкція судин очей, ознаки трахеїту (сухий кашель з печією та болем за грудиною).
Грип може спровокувати респіраторні ускладнення: гострий бронхіт, вторинну бактеріальну пневмонію, первинну вірусну пневмонію, загострення бронхіальної астми, інших хронічних захворювань дихальної системи, абсцес легень, синусит.
До нереспіраторних ускладнень належать фебрильні судоми, запалення середнього вуха, сепсис, міозит, міокардит, синдром Рея, енцефаліти, мієліт, синдром Гійена-Баре (або гострий полірадикуліт).
Чим небезпечна “Каліфорнія”
Оскільки протягом сезону 2016– 2017 очікується циркуляція саме вірусу грипу А/H1N1/Каліфорнія/2009, варто знати більше про особливості клінічної картини інфікування цим вірусом.
Для грипу цього типу характерний інкубаційний період від 1 до 7 днів, а також усі симптоми сезонного грипу. Але він значно небезпечніший, оскільки ускладнення настають частіше і розвиваються набагато швидше. Температура тіла раптово піднімається вище 38°С, хоча інколи перебіг цого грипу можливий і без значного стрибка температури. Приєднуються головний біль, суглобні та м’язові болі, дискомфорт у горлі – фарингіт, рідше нежить, кашель, утруднене дихання, блювання, діарея.
Треба знати, що вірус “каліфорнійського” грипу дуже часто і стрімко провокує розвиток пневмонії, причому одразу обох легень, можливий кривавий випіт (накопичення) у тканину легені. Тому дихальна недостатність прогресує швидко та бурхливо. Все це без належного лікування може призвести до смертельних наслідків.
Крім того, цей тип грипу може спровокувати запалення нирок і виникнення нефриту. Ще одна значна загроза – міокардит (запалення в серцевому м’язі), а також ускладнення наявних хвороб системи аж до декомпенсації серцево-судинної недостатності. Враховуючи небезпеку грипу, кожен повинен знати симптоми, що вимагають негайної госпіталізації.
Треба терміново викликати бригаду екстреної медичної допомоги, якщо у хворого на грип виникають такі симптоми: сильна блідість або посиніння обличчя, утруднене дихання, стійка висока температура тіла, багаторазові блювання та випорожнення, порушення свідомості – надмірна сонливість чи збудженість. До небезпечних ознак належать болі у грудній клітці, домішки крові у мокроті, зниження артеріального тиску.
Важливо розуміти, що основним профілактичним методом залишається вакцинація. Противірусна хіміопрофілактика не є її альтернативою.
Про вакцинацію
Саме вакцина запобігає розвитку важких форм грипу. Імунітет розвивається через 14 днів після щеплення, він короткочасний (6–12 місяців) і специфічний. Оптимальні строки вакцинації – жовтень-листопад, до початку епідемії. Ефективність вакцинації у осіб віком до 60 років становить 90 відсотків, у осіб понад 60 років – до 40 відсотків.
Вакцинація під час епідемії також ефективна, але протягом 14 днів після неї, поки не виробився захисний титр антитіл, необхідно проводити хіміопрофілактику противірусними засобами.
Допускається вакцинація жінок, що годують груддю. А будь-яке грипоподібне захворювання не є підставою для припинення грудного вигодовування.
До груп високого ризику ускладнень після грипу, яким показана щорічна вакцинація, належать дорослі та діти з хронічними захворюваннями органів дихання, у тім числі астмою; хронічними хворобами серця і нирок, цукровим діабетом, ослабленням імунітету внаслідок захворювання чи терапії. Також щорічної вакцинації потребують особи, старші 65 років, вагітні, медичні працівники, педагоги, продавці, водії громадського транспорту, усі, хто працює в багатолюдних місцях.
Кількість ускладнень у пацієнта та покращення його прогнозу під час грипу безпосередньо залежать від своєчасного призначення адекватного лікування.

Підготовлено за матеріалами прес-служби департаменту охорони здоров’я ОДА.

Print Friendly, PDF & Email [1]