- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Чіткі перспективи й фінансові ресурси

Шишацька об’єднана територіальна громада (ОТГ) – найбільша на Полтавщині. Вона об’єднує 11 сільських і селищну ради, площа сягає 600 квадратних кілометрів. Бюджет ОТГ на 2016 рік заплановано в сумі 100 мільйонів гривень. Та вже за результатами 9 місяців перевиконання склало майже 20 відсотків. А це 18,5 мільйона гривень додатково залучених коштів, які спрямовано на підтримку об’єктів соціальної сфери – закладів освіти, охорони здоров’я, соціальний захист населення.

Державна субвенція на формування інфраструктури ОТГ склала 14,4 мільйона гривень. Ці кошти, згідно з планом соціально-економічного розвитку ОТГ, використано на: капітальний ремонт доріг – 6 мільйонів гривень; 4,9 мільйона – на капремонт  адмінприміщення Центру первинної медико-санітарної допомоги та ФАПів, де буде розміщена і Шишацька амбулаторія загальної практики сімейної медицини, 1 мільйон – на ремонт опорної школи, ЗОШ імені Вернадського;        1 мільйон – на капремонт реабілітаційного центру для оздоровлення дітей-інвалідів ОТГ та 1,5 мільйона на придбання спеціалізованої техніки для КП “Техкомунбуд”, також отримала грант у сумі один мільйон гривень із Фонду регіонального розвитку, який спрямовано на впровадження енергозберігаючих технологій у Михайликівській ЗОШ, де утеплено приміщення закладу. Слід зазначити, що загалом на території Шишацької ОТГ функціонують 12 шкіл і 13 дитсадків.
Детальніше про те, що дала адміністративна реформа конкретній ОТГ і в чому переваги ОТГ, ми ведемо мову з головою Шишацької об’єднаної територіальної громади Олександром Туткою.
– Перш за все – це прямі стосунки з Держбюджетом. А значить, громада може самостійно розпоряджатися коштами, які надходять на рахунки ОТГ. Окрім того грошового ресурсу, який до цього заробляли всі сільські й селищна ради, ми отримали близько 25 мільйонів гривень додатково. І це без врахування коштів, які залучалися за соціально-партнерськими угодами від співпраці з агроформуваннями. Нині ми маємо чіткі перспективи – це три ключові моменти: ремонт доріг, медицина й освіта. Згідно з реалізацією цих напрямків розроблено план соціально-економічного розвитку, й ми маємо чітко окреслену ситуацію на рік, два, три, що ми будемо робити і яким буде кінцевий результат.
– Олександре Івановичу, на виконання яких завдань нині першочергово спрямовуєте зусилля і кошти?
– Перш за все – на створення опорної школи. Ми брали участь у відповідному конкурсі, де переможцями визначено 4 школи області, у тому числі й Шишацьку. Адже для того, щоб надавати високоякісні освітні послуги, потрібно створити належні умови, облаштувати в центрі селища сучасний освітній заклад нового типу, європейського рівня. Там мають бути басейн, інші об’єкти, щоб батьки могли зробити вибір для гармонійного розвитку своїх дітей. Але все це потребує комплексного підходу. Скажімо, для забезпечення підвезення школярів придбано 2 шкільні автобуси, проведено ремонт доріг до навчальних закладів. Наступний ключовий момент – галузь охорони здоров’я, в яку ми, спільно з агроформуваннями, зокрема агрофірмою імені Довженка та СТОВ “Воскобійники”, які очолюють депутати обласної ради Віктор Скочко і Валерій Капленко, спрямували близько 6 мільйонів гривень. Ці кошти будуть витрачені на ремонт ФАПів. До речі, в ОТГ функціонують 10 ФАПів і 8 амбулаторій сімейної медицини. Половину цих закладів уже відремонтовано, й вони відповідають європейським нормам.
– Які ще крупні проекти має ОТГ?
– Тільки після об’єднання сільрад у єдину громаду ми наблизилися до вирішення проблеми питної води, яка є актуальною не тільки для Шишацької ОТГ. Адже кожна окрема сільрада не має можливості подати воду до споживачів. Нині ж в ОТГ з нуля створено таке комунальне підприємство, ведеться робота з утворення структурного підрозділу, який займатиметься водопостачанням наших мешканців. А рішенням сесії Шишацької селищної ради 2017 рік визначено “Роком питної води”. Тобто наступного року комунальне підприємство має взяти на баланс і привести до належного експлуатаційного стану близько 2 десятків водоносних свердловин. А це надзвичайно копітка робота, адже воду потрібно ще й очищати та приводити до відповідних норм. У планах також – створення дорожньо-експлуатаційної служби. Ще одне питання, яке потребує вирішення, – налагодження внутрішнього автотранспортного пасажироперевезення. Тобто підвезення мешканців громади в центр селища й до залізничної станції.
– Олександре Івановичу, наскільки актуальним для ОТГ є питання залучення фінансових інвестицій, хто і як над цим працює? Чи добре вже навчилися розпоряджатися коштами?
– Держава нині дала такі можливості, яких у нас ніколи ще не було. Органи місцевого самоврядування завжди були обмежені в ресурсах. Нині є і можливості, і ресурси. Тож у нових умовах, у новому форматі ми маємо навчитися ними розпоряджатися. А для цього потрібен відповідний кадровий потенціал. Між тим у сільській місцевості непросто віднайти висококваліфікованого інженера чи електрика, медпрацівника…
Надзвичайно важливим моментом у діяльності ОТГ є залучення коштів для наповнення бюджету громади. Можливості тут неабиякі. Адже нині є чимало міжнародних організацій, які готові співпрацювати й виділяти кошти. Водночас підготовка конкурентоспроможного інвестиційного проекту – справа не з легких. Хоча певні напрацювання є. При селищній раді створений і працює інвестиційний відділ, а подає і розробляє проекти головний спеціаліст відділу муніципальних ініціатив, інвестицій та енергоменеджменту селищної ради Юлія Михайлова. Ми тісно співпрацюємо з проектом ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”. Вдалося залучити понад 2 мільйони гривень на заміну вікон у 4 школах ОТГ. У рамках реалізації проекту “Підтримка реформи децентралізації в Україні” готується до підписання угода з німецькою програмою GІZ.
***

Медсестра Пришибського фапу Ольга Скляр проводить прийом пацієнтів. [1]

Медсестра Пришибського фапу Ольга Скляр проводить прийом пацієнтів.

– Реконструкцію адміністративного будинку Шишацького Центру первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) розпочали у вересні цього року, – розповідає заступник головного лікаря Центру ПМСД Наталія Омеляненко. – Якщо ще півтора року тому рівень матеріально-технічного забезпечення нашого Центру становив 23 відсотки, то зараз, завдяки фінансовій підтримці Шишацької селищної ради, він зріс до 66 відсотків від потреби. Торік придбано 2 автомобілі спеціалізованої медичної допомоги, у цьому році придбали ще один. Сподіваємося, що така співпраця триватиме й надалі.
Як наголосила Наталія Омеляненко, з ініціативи депутатів обласної ради Віктора Скочка та Валерія Капленка, в рамках тристоронньої угоди між агрофірмою імені Довженка, Шишацькою селищною радою та Центром ПМСД, уже відремонтовані та відповідають європейським стандартам і вимогам Міністерства охорони здоров’я Жоржівський, Пришибський, Тищенківський ФАПи, а також Великоперевізька амбулаторія загальної практики сімейної медицини. Капітально відремонтовано й приміщення ФАПу в селі Гоголеве, на його ремонт та ремонт інших лікарняних закладів ТОВ “АФ імені Довженка” вже спрямувало близько 3,5 мільйона гривень. Роботи тривають. Також проведено капітальний ремонт амбулаторії у селі Воскобійники. Усі виконані роботи на суму 640 тисяч гривень профінансувало СТОВ “Воскобійники”.
***
Капітальний ремонт ФАПу села Пришиб Шишацької ОТГ закінчили ще влітку, тож у кінці серпня цей оновлений медичний заклад уже приймав своїх перших пацієнтів. Щодня до ФАПу звертається від 10 до 35 осіб, розповідає медсестра загальної практики сімейної медицини Ольга Скляр. Медичний заклад обслуговує 5 населених пунктів, відстань до деяких із них перевищує 4 кілометри. Тут можна не тільки консультацію отримати, а й уколи прийняти та виміряти рівень цукру в крові. До того ж усі маніпуляції безкоштовні, підтримують нашу розмову пацієнти, які чекають своєї черги на прийом до медсестри. Не нарадуються селяни новим добре оздобленим лікарняним апартаментам, облаштованим новими меблями та медичним обладнанням. Функціонує тут і водопровідно-каналізаційна система, тож у кожному кабінеті є раковини, бойлер для підігріву води… Та чи не найбільше дякують люди своїй медсестричці Ользі Михайлівні Скляр. А ще – висловлюють вдячність депутатам обласної ради, керівникам: агрофірми імені Довженка – Віктору Скочку, СТОВ “Воскобійники” – Валерію Капленку, та керівництву Шишацької ОТГ за те, що нині мають лікувальний заклад європейського рівня.
***
Розповідає завідуюча Гоголівським ФАПом, медсестра загальної практики сімейної медицини Ольга Шульга, що в медичному закладі тепер  достатня кількість просторих кабінетів, незабаром працюватиме також і денний стаціонар, а ще – буде нове медичне обладнання, нові меблі. Їх уже завезли. Медзаклад, окрім мешканців Гоголевого, обслуговує ще 5 населених пунктів. Виконати такий ремонт навряд чи було б можливо, якби не допомога агрофірми імені Довженка, яка є надійним соціальним партнером, кажуть мої співрозмовниці Наталія Омеляненко та Ольга Шульга. В амбулаторії, яка, окрім стаціонарного, веде ще й обслуговування пацієнтів на дому (а таких більшість), працюватимуть 2 медсестри й молодший медперсонал. Потрібен за штатом і лікар загальної практики сімейної медицини, але посада, через відсутність бажаючих, залишається вакантною. Для майбутнього лікаря тут, до речі, навіть добротний житловий будинок уже підготували…

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [2]