- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Реабілітаційні заклади для дітей

На Полтавщині працюють 5 центрів реабілітації дітей-інвалідів. Зокрема 1 жовтня 2002 року в Кременчуці розпочав роботу «Центр ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів». Ідею його створення багато років тому підтримали виконавчий комітет Крюківської районної ради і Полтавське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів. На той час він був першим і єдиним у Полтавській області центром реабілітації, який здійснював виховання і навчання дітей з особливими потребами, готуючи їх до поступової інтеграції у суспільство. За 14 років у центрі пройшли курс реабілітації понад 850 дітей з обмеженими фізичними можливостями.
Полтавський міський центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів створений наприкінці 2007 року, але ефективно почав функціонувати у вересні 2013 року після повної реконструкції приміщення. Щороку центром надаються реабілітаційні послуги близько 400 маленьким мешканцям Полтави та шести районів області, які мають ураження опорно-рухового апарату, центральної та периферичної нервової системи, зору, внутрішніх органів, психічні захворювання та розумову відсталість.
У 2011 році створено ще 3 центри соціальної реабілітації дітей-інвалідів: у Миргороді, Лубнах та Гадячі. Центри мають відділення ранньої соціальної, психолого-педагогічної, фізичної реабілітації. Щороку ці заклади надають послуги з фізичної та психологічної реабілітації, озокеритотерапії, магнітотерапії, лікувального масажу, дефектологічної та педагогічної корекції близько 500 відвідувачам.
Останніми роками реабілітаційні заклади значно розширили можливості. Але без активної співпраці з Полтавським обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів розвиток соціальної реабілітації дітей-інвалідів був би неможливим. Адже за роки діяльності реабілітаційних закладів відділенням Фонду профінансовано більше 4,5 мільйона гривень на зміцнення матеріально-технічної бази цих закладів.
Цієї осені Полтавський, Миргородський та Лубенський центри оновили реабілітаційне обладнання завдяки фінансовій підтримці відділення Фонду, яке виділило на ці цілі понад 500 тисяч гривень.
Сподіваємось, що плідна співпраця дитячих реабілітаційних закладів та Фонду соціального захисту інвалідів допоможе маленьким вихованцям із обмеженими фізичними можливостями соціалізуватися у суспільство.

Олександр ДЯЧЕНКО
Директор Полтавського обласного відділення фонду соціального
захисту інвалідів

Print Friendly, PDF & Email [1]