- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Допомога тим, хто її потребує

Традиційно на початку грудня в світі відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю, запроваджений Генеральною Асамблеєю ООН.
– У нашій області проживає близько 80 тисячі осіб з інвалідністю, з них 5,3 тисячі – діти-інваліди. Інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, які втратили одного з батьків, одночасно призначаються два види виплат – пенсія у зв’язку з втратою годувальника та державна соціальна допомога. В залежності від ступеня тяжкості захворювання з 1 грудня 2016 року державна соціальна допомога становить від 1247 гривень до 2561,90 гривні на місяць. Крім виплат особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю, передбачено соціальні виплати непрацюючим особам, які здійснюють постійний догляд за інвалідами, що його потребують, чи особами, які досягли 80-річного віку. При цьому період догляду за даною категорією осіб враховується до загального страхового стажу, – наголошує директор департаменту соціального захисту населення ОДА         Людмила Корнієнко.
– Людмило Василівно, інтеграція людей з особливими потребами в суспільство передбачає забезпечення їх засобами пересування і реабілітації… Яка ситуація зараз?
– Нині органи соціального захисту населення зробили замовлення для забезпечення осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації в повному обсязі. Підприємствами-виробниками вже поставлено в область 652 інвалідних візки та 2734 інших засоби реабілітації. А поки їх виготовляють за кошти Державного бюджету, люди отримують у користування потрібні їм вироби через пункти прокату, створені при територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) у кожному районі області. У пунктах прокату є 5 тисяч одиниць необхідних речей, у поточному році послугами прокату скористались 3,4 тисячі осіб з інвалідністю.
– Під час проведення антитерористичної операції в зоні бойових дій багато молодих людей отримують поранення, потребують протезування.
– В області встановлено чіткий облік осіб із числа учасників АТО, яким потрібне протезування. Нині зареєстровано 714 наших земляків, поранених   у зоні антитерористичної операції.  8 осіб потребують протезування.
– Інвалідам також потрібне санаторно-курортне лікування…
– За 11 місяців поточного року виділено для оздоровлення осіб з інвалідністю різних категорій 1780 путівок. Зазначу, що санаторно-курортним лікуванням забезпечуються не лише особи з інвалідністю, а й учасники АТО.
– Які місцеві програми соціального захисту інвалідів діють на Полтавщині?
– Реалізується обласна Комплексна програма соціального захисту і соціального забезпечення населення області на 2013–2020 роки. На її фінансування у 2016 році затверджено 18,8 мільйона гривень з обласного бюджету, в тому числі 7,9 мільйона на надання матеріальної допомоги різним категоріям населення: інвалідам, ветеранам, сім’ям з дітьми, сім’ям загиблих учасників АТО, пораненим військовослужбовцям, сім’ям, у складі яких є діти з інвалідністю, та іншим. Однак у питанні соціального захисту інвалідів ми відчуваємо і нагальні проблеми, які потребують вирішення. Це і безперешкодний доступ до всіх об’єктів інфраструктури, і потреба кардинальних змін до професійної підготовки інвалідів, щоб вони могли працювати вдома.
Окреме питання – проблеми щодо державних соціальних виплат. Департаментом соціального захисту населення направлені пропозиції щодо збільшення допомоги по догляду за інвалідом I групи, деяких компенсаційних виплат. Налагоджена тісна співпраця з громадськими організаціями.

Тамара КУШНІР
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]