- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Віктор ЛОТОУС: “Ми прагнемо, щоб продукція Полтавського ГЗК відповідала найвищим стандартам якості”

Про найближчі виробничі й соціальні перспективи градотворчого підприємства, яким в Горішніх Плавнях є Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат, розповідає голова правління ПрАТ “Полтавський ГЗК” Віктор ЛОТОУС.
– Вікторе Вікторовичу, на початку 2016 року прогнози щодо тенденцій на світовому ринку залізорудних окатків були доволі тривожними з огляду на суттєве падіння ціни на цю продукцію. Чи справдилися вони, і якими є виробничі показники комбінату нині?
– За 10 місяців поточного року Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат виробив 9,7 мільйона тонн залізорудних окатків, що становить близько 98 відсотків від запланованих обсягів. Якби нам у цьому році довелося продавати свою продукцію за минулорічними цінами, ситуація на комбінаті справді була б драматичною, зокрема через зростання оренди землі, плати за користування природними ресурсами, цін на енергоносії. Так, вартість електроенергії станом на сьогоднішній день у порівнянні з минулорічними розцінками збільшилася на 20 відсотків, до того ж на 15 відсотків зросли ціни на послуги із залізничних перевезень. Але, на щастя, вартість залізорудних окатків на світовому ринку зросла на 40 відсотків у порівнянні з минулорічною, тож цінові коливання вдалося збалансувати. До того ж завдяки поверненню ПДВ комбінат отримав кошти, необхідні для повноцінної роботи й виконання визначених завдань.
– Вікторе Вікторовичу, які тенденції нині помітні на світовому ринку залізорудної сировини? Чи користується попитом продукція Полтавського ГЗК?
– Як ви знаєте, сто відсотків нашої продукції йде на зовнішній ринок, на якому нині спостерігається помітне пожвавлення. Ціни на метал зберігають тенденцію до підвищення, збільшуються обсяги його виробництва, а значить – зростає й попит на нашу продукцію, і в першу чергу – в китайському сегменті. Тож умови для роботи комбінату, результати цього року значно кращі, ніж очікувалося.
– Серед основних споживачів залізорудної продукції Полтавського ГЗК – підприємства Японії, Німеччини. Це – підтвердження високої якості продукції комбінату і водночас – серйозні вимоги до її підвищення…
– Так, ми працюємо на те, щоб продукція Полтавського ГЗК відповідала найвищим стандартам якості, хоч це й передбачає вагомі капіталовкладення в технологічний процес. Завдяки цьому нам вдалося завоювати довіру австрійських партнерів, китайських споживачів, продовжуємо тісно співпрацювати із німецькими заводами. Наша продукція традиційно представлена на ринках Туреччини, Словаччини. Також прагнемо закріпитися на корейському внутрішньому ринку.
– Деякі потужні українські підприємства нарікають на гостру нестачу вагонів для транспортування продукції. Вікторе Вікторовичу, чи актуальна для Полтавського ГЗК ця проблема?
– Дефіцит рухомого складу – не нова проблема, в тому числі й для Полтавського ГЗК. Щоправда, маємо власний парк вагонів – більше 2 тисяч одиниць. Та внслідок зростання виробничих обсягів нам потрібно ще близько 500 вагонів. Але через те, що на державному рівні напередодні опалювального сезону було прийняте рішення про пріоритетність підвезення вугілля до теплових станцій, поки що доводиться розраховувати на власні можливості. Тим часом на складах комбінату накопичується продукція, яку ми не можемо швидко вивозити, бо бракує вагонів.
– Як відомо, Полтавський ГЗК – це не лише один із флагманів вітчизняної економіки, а й соціально відповідальне підприємство. Які пріоритети комбінату і очолюваного Вами благодійного фонду в цій сфері?
– Незважаючи на непрості реалії, в яких доводиться жити і працювати, протягом нинішнього року ми послідовно виконуємо всі взяті на нас соціальні зобов’язання. У фінансовому еквіваленті допомога тим, хто цього потребує, не стала меншою. Зросли податкові відрахування комбінату до міського бюджету Горішніх Плавнів за рахунок підвищення заробітної плати, орендних платежів. З іншого боку, через цінові коливання довелося частково скоротити обсяги запланованих попередньо ремонтних робіт на тих соціальних об’єктах, якими опікуються комбінат і Благодійний фонд Полтавського ГЗК. Але впевнений, що громада міста цього не відчула, адже фінансова підтримка з боку Полтавського ГЗК і Фонду не скоротилася – відбулося лише її переформатування.
Щодо пріоритетів соціальної роботи комбінату, то у поточному році ми більше уваги приділяємо підтримці наших працівників і городян, які мають проблеми зі здоров’ям. Традиційно не залишаються поза увагою нагальні потреби міських шкіл і дитячих садочків – так само, як і раніше, виділяються кошти на фінансування енергозберігаючих програм, закупівлю необхідного інвентарю.
Цього року особлива увага Благодійного фонду Полтавського ГЗК приділяється підготовці наших місцевих спортсменів, їхній участі в Олімпійських іграх. У цьому напрямку ми активно співпрацюємо із міською владою. В результаті маємо вагомі олімпійські досягнення – бронзова медаль на змаганнях із греблі на каное-двійці, яку здобули атлет із Горішніх Плавнів Дмитро Янчук та Тарас Міщук зі Львова. У наших молодих спортсменів є всі шанси гідно виступити на наступній Олімпіаді, що відбудеться в Токіо в 2020 році, й ми готові забезпечувати їм належні умови для тренувань.
– Полтавський ГЗК – це більше семи тисяч працівників. Як організоване їхнє дозвілля?
– На нашому підприємстві традиційно відбувається футбольний турнір на приз голови правління ГЗК, проводяться спартакіади, виїзні змагання між командами різних підприємств металургійної промисловості.
Діти наших співробітників щороку відпочивають у дитячому спортивно-оздоровчому центрі “Горизонт”, що в Запсіллі Кременчуцького району. На реконструкцію цього закладу протягом кількох останніх років Фонд Полтавського ГЗК витратив близько 15 мільйонів гривень. Цього літа в “Горизонті” відпочило близько 900 дітлахів наших працівників. Їхні батьки, які найбільше потребують оздоровлення, мають змогу отримати путівки в профільні санаторії Миргорода, Моршина, Хмільника, Трускавця.
– Вікторе Вікторовичу, які перспективи розвитку Полтавського гірничо-збагачувального комбінату?
– Наступний рік має стати роком капітальних фінансових вкладень, зокрема в забезпечення надійності й максимальної ефективності виробничого обладнання. Реалізовуватимемо політику розумного прагматизму, спрямовану на збереження високої якості продукції, охорони праці й соціального захисту членів нашого колективу. В наших довгострокових планах – збільшення обсягів виробництва окатків, розвиток Єристівського гірничо-збагачувального комбінату та початок робіт на Біланівському ГЗК, подальша модернізація Полтавського ГЗК, нарощування потужності переробного комплексу. І в нас є потенціал для реалізації цих планів.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]