- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Енергоаудит – не розкіш, а життєва необхідність

Гребінківська ЗОШ №4 працює з 1928 року. В двоповерховому приміщенні кілька років намагаються реалізувати програму енергозбереження у традиційний спосіб – випрошуючи кошти для заміни старих вікон і дверей, через які, розповідають педагоги, витягує і без того слабенький шкільний бюджет.
– Вікна такі ж старі, як і школа. Через те і маємо значні енерговтрати, – бідкається директор навчального закладу Лариса Кохно. – Вікна у будівлі не витримуть поривів вітру, скло іноді випадає. І зрозуміло, що допомога нам дуже потрібна.
Гребінківська школа стала одним із закладів, яким голова обласної ради Олександр Біленький подарував нові металопластикові вікна. Як і нові двері для дитячого садка у селі Засулля Лубенського району. Металопластиковий щит сховав малечу від холодів і мряки.
– Стало значно тепліше, дітям комфортніше і краще відпочивати, гратись, – підсумовує мати вихованця дитячого садка Тетяна Голобородько.
– Мене приємно вразило, що голова Полтавської обласної ради приїхав до нас, щоб особисто поспілкуватися з колективом садка щодо наших проблем. І не просто пообіцяти допомогу, а проконтролювати, куди підуть гроші, щоб вони справді пішли на корисні справи, – говорить директор ДНЗ “Колосок” Любов Погребняк.
– Потрібно негайно змінювати саму філософію програм енергозбереження, – переконаний голова обласної ради Олександр Біленький. – З наступного року на наші плечі ляже один із тягарів – компенсація витрат на “комуналку”, і ми з місцевих бюджетів маємо закривати ці прогалини. Тому сьогодні необхідний зовсім інший підхід до вирішення цих проблем. Потрібно заощаджувати. І найперше – зробити енергоаудити соціальних закладів, щоб зрозуміти, де найбільше коштів втрачаємо і яким чином можемо їх зекономити.
Головна мета програми – виявити спільні проблеми енергозатрат для подібних об’єктів.
– Дуже багато соціальних закладів уже економлять на теплі, на електроенергії. І ми повинні сьогодні знати, де залишились прогалини, де ми зможемо підставити плече допомоги. Тому і потрібен енергоаудит, – переконаний Олександр Біленький. – Це не буде перевірка “для покарання”, це перевірка “порозуміння”. Щоб виявити проблеми і визначитись, у якому напрямку спрямовувати кошти для їх подолання.

Світлана УДОД
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]