- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

До млина ще й вітру треба

– Головне в сільськогосподарській роботі те, щоб біля кожної складової технологічного процесу, підрозділу чи галузі стояв спеціаліст, який знає і любить своє діло, – овочівник, садівник, агроном, технолог, інші спеціалісти. У нас такі є. Це дуже важлива складова – кадрова. Технології на місці не стоять. Але, як кажуть у народі, до млина ще й вітру треба, тож важливо все встигати, – вважає генеральний директор ТОВ АПК “Докучаєвські чорноземи”, депутат обласної ради Анатолій Кибка.
Розгалужене господарство загалом обробляє 15 тисяч гектарів сільгоспугідь, розташованих у Полтавській і Харківській областях. У структурі близько 15 підприємств і підрозділів, об’єднаних управлінським центром. Агрокомплекс має замкнений цикл виробництва – від вирощування до переробки й реалізації готової сільгосппродукції. Основні напрямки – зернові, технічні культури, насінництво, садівництво, овочівництво, тваринництво, птахівництво, риборозведення.
У ТОВ АПК “Докучаєвські чорноземи” впроваджені сучасні технології вирощування культур із використанням якісного насіння власного виробництва, перспективних імпортних сортів і гібридів. Різні сорти, які найбільше підходять до кліматичних умов і дають високу врожайність, вивчають та підбирають досвідчені агрономи. Висока урожайність досягається завдяки ретельному дотриманню сівозміни, розповідає Анатолій Кибка.

Працівниці Карлівського м’ясокомбінату Алла Сущенко й Олена Хворост. [1]

Працівниці Карлівського м’ясокомбінату Алла Сущенко й Олена Хворост.

П’ятий рік працює устаткований сучасним обладнанням Карлівський м’ясокомбінат, що входить до агропромкомплексу “Докучаєвські чорноземи”. Постійно збільшується асортимент м’ясних і ковбасних виробів, яких нині випускають близько 40 найменувань. Використовують якісну сировину, дотримуються держстандартів.
Товариство реалізує продукцію власного виробництва: хліб і хлібобулочні, кондитерські вироби, м’ясо, м’ясопродукти й ковбаси, птицю, яйця, олію, крупи, борошно, овочі, фрукти, ягоди та інше через мережу магазинів “Домашній смак” під торговою маркою “Докучаєвський продукт”. Забезпечені свіжими продуктами робітничі їдальні, школи, дитсадки в селах, де господарює агропромкомпанія.
…Нині на полях сільгосппідприємства триває збирання кукурудзи. Урожайність – майже 8 тонн з гектара. Качаниста – одна із основних культур для кормової бази, адже тут утримують багатотисячне поголів’я свиней, овець, кролів, нутрій, курей, качок, гусей, перепелів. Діє інкубаторно-птахівниче підприємство.
Урожайність соняшнику – майже 37 центнерів з гектара, найбільше вродили традиційні стійкі гібриди “Сінгенти”. Порадував трудівників полів у цьому році й цукровий буряк, збирання якого завершили в жовтні. У заліку результат становив 635 центнерів з гектара. Показник цукристості – вищий базисного. Завершується видача продукції на паї, у тому числі цукру пайовикам по 13 гривень за кілограм.
В усіх селах, де господарює агропромкомплекс “Докучаєвські чорноземи”, влітку і восени пройшли Дні села, об’єднані з Днем пайовика. Урочисто вручали призи наймолодшим і найстаршим пайовикам, для дітей працювали безкоштовні атракціони, були концерти й інші сюрпризи та подарунки. Агропромисловий комплекс брав участь у проведенні таких свят і в Білухівці, Мар’янівці, Федорівці, Климівці Карлівського району, де орендується небагато паїв. Але людям така присутність була приємна. Презентують своє агроформування, виготовлену в ньому продукцію, допомогу соціальній сфері сіл, умови для пайовиків і в інших селах, а також в інших районах.
За рахунок господарства в селах ремонтують водогони, прокладають дороги, чистять річку Орчик, розвивають спорт, повідомив член ради засновників товариства Олексій Кобченко.

Господарство допомагає соціальній сфері села, зокрема Попівському НВК №1. Класний керівник Валентина Совін із першокласниками. [2]

Господарство допомагає соціальній сфері села, зокрема Попівському НВК №1. Класний керівник Валентина Совін із першокласниками.

У Попівці нинішнього першовересня за допомогою агрокомплексу відкрили дошкільний підрозділ місцевої школи, яка стала навчально-виховним комплексом.
– Зараз у дитсадку 25 вихованців, у школі – 109 учнів. Агропромкомплекс “Докучаєвські чорноземи” надав велику допомогу матеріалами і будівельниками для різних робіт у майбутньому дитсадку. Раніше садочка в селі не було. Нині батьки дітей задоволені, – розповідає директор Попівського НВК № 1 Віра Бабич. – У період керівництва директора відділка “Агро-прогрес плюс” Юрія Улька в школі зробили для дітей теплі санвузли, в усьому приміщенні замінили вікна. Господарство постійно допомагає продуктами для шкільної їдальні. Для літнього пришкільного табору виділили продуктів на 7 тисяч гривень. Возять дітей на екскурсії в Полтаву і Харків. Коли ми звернулися до генерального директора комплексу, депутата обласної ради Анатолія Кибки з проханням допомогти придбати обігрівачі для класів, кошти були одразу виділені.
– За 10 місяців поточного року ТОВ АПК “Докучаєвські чорноземи”  сплатило понад 27 мільйонів гривень податків, у тому числі до місцевих бюджетів – близько 4 мільйонів, –  підсумував засновник агропромислового комплексу Юрій Кобченко.
Трудівників у “Докучаєвських чорноземах” – понад тисяча. У зимовий період намагаються навіть сезонних робітників не “відпускати на біржу”, надаючи роботу в підрозділах з постійною зайнятістю – а це олійниця, крупорушка, пилорама, інкубатор, елеватор, пілетний цех. Добробут працівників, підрозділів агрокомплексу – це добробут усього Карлівського району, адже “Докучаєвські чорноземи” – одне з найпотужніших бюджетоутворюючих підприємств краю.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
Микола БЕЗНОС (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [3]