- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Здорожчання ліків – медикаментозний ціновий геноцид

Проблемам забезпечення медикаментами та пільговими рецептами на ліки ветеранів війни і праці, учасників бойових дій, у тому числі АТО, воїнів-інтернаціоналістів, “чорнобильців”, інших категорій громадян присвятили розширене засідання президії ради обласної організації ветеранів. Провів його голова ради Віктор Тесля, відзначивши, що ці проблеми турбують усіх ветеранів.

На запитання представників ветеранських осередків відповідали начальник Полтавського обласного клінічного госпіталю для інвалідів війни Сергій Голубєв, виконуючий обов’язки директора комунального підприємства “Полтавафарм”, депутат обласної ради Валерій Прядко, заступник директора департаменту охорони здоров’я ОДА Ігор Куделич. Зокрема зазначалося, що у цьому році стаціонарне лікування в медустановах області отримали 22 тисячі ветеранів війни і громадян прирівняних до них категорій. Збільшилися видатки на медикаменти у госпіталях. У районних лікарнях сума коштів, виділена на одного хворого на день, коливається від 4 до 48 гривень. Збільшили суми в Миргороді, Чутовому; менше 10 гривень на день на хворого виділяють у лікарнях Чорнух, Козельщини, Оржиці. Підприємство “Полтавафарм” встановлює п’ятивідсоткову націнку на весь асортимент, тоді як у комунальних аптеках вона сягає 20 відсотків. Громадяни пільгових категорій забезпечуються ліками в межах фінансування з місцевих бюджетів, яке має бути збільшене, констатували учасники зібрання. За три останніх роки закрито і реорганізовано близько 20 комунальних аптек у сільській місцевості, відкрито нових – чотири.
Заступник голови ОДА Олег Пругло поінформував, що на наступний рік ставиться завдання забезпечити ветеранів і пільговиків  медикаментами не тільки для стаціонарного, а й для амбулаторного лікування.
Ветерани зауважили: аптеки, де надаються пільги і знижки, розташовані територіально нерівномірно, асортимент “ветеранських куточків” треба переглядати, а місцевим радам – виділяти більше коштів для пільгового медикаментозного забезпечення. Голова Лубенської міської ради ветеранів Олексій Пивовар назвав нинішню ситуацію медикаментозним ціновим геноцидом і навів приклади вартості таблеток, якими лікується. Треба, щоб держава обмежувала торгові націнки на ліки в межах 5–10 відсотків, зазначив він:
–  Обласна рада виділила кошти на ліки обласним госпіталям, там пацієнти забезпечені ними безкоштовно. Хотілося б, щоб таким було ставлення до хворих поважного віку і в райлікарнях, де один день перебування обходиться людині в 300–800 гривень.
Віктор Тесля розповів, що мешканцям його рідного села Дейкалівки Зіньківського району тепер потрібно за ліками добиратися до райцентру, оскільки аптеки в селі не стало, а в аптечному куточку, що залишився, пропонується дуже мало найменувань ліків.
Голова Подільської ради ветеранів Полтави Володимир Єндіяров запропонував відкрити комунальну аптеку в приміщенні поліклініки № 3.
Учасники зібрання обговорили план роботи на наступний рік, проведення огляду-конкурсу самодіяльних ветеранських колективів та інші питання.
У прийнятій постанові зазначається, що ветеранів не задовольняють постійне підвищення цін на медикаменти, реорганізація медичних установ і знищення аптечних закладів у селах, що ускладнює людям похилого віку придбання необхідних ліків. Ветерани Полтавщини звернулися до Ради організації ветеранів України з тим, щоб Рада ініціювала вирішення порушених питань перед Міністерством охорони здоров’я.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]