- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Запроваджено інститут приватних виконавців судових рішень

Відтепер в Україні поряд із державними працюватимуть приватні виконавці судових рішень. Про ці та інші нововведення у реформуванні структури на прес-конференції в ОКІА «Новини Полтавщини» розповіли начальник головного територіального управління юстиції у Полтавській області Ірина Пашко та заступник начальника управління з питань державної виконавчої служби Олег Тимченко.
Верховна Рада України прийняла закони «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» та «Про виконавче провадження». Головна новація – запровадження інституту приватних виконавців.
– Це сприятиме подоланню корупції, виключить можливість адміністративного впливу, скоротить строки виконання рішень і створить конкурентне середовище, – зазначила Ірина Пашко.
Приватні виконавці не можуть виконувати дії, пов’язані з відібранням і передаванням дитини, займатися виконанням рішень, де боржником є держава, органи місцевого самоврядування, державні та комунальні підприємства, юридичні особи, частка держави у яких більше 25%, або де стягувачем є держава чи державні органи, або якщо боржник – юридична особа, примусова реалізація майна якої заборонена, дитина чи недієздатна особа, рішень адмінсудів та Європейського суду з прав людини, рішень щодо майна державної чи комунальної власності, про виселення та вселення фізичних осіб та конфіскацію майна.
Законом запроваджений механізм належної мотивації праці виконавців. Зокрема їхня винагорода становитиме 10% від суми стягнення.
Крім того, розповіли юристи, запроваджуються автоматизована процедура виконання рішень та фіксування виконавчих дій, формується відкритий Єдиний реєстр боржників, що виконує інформативну та публічну функції, унеможливлює відчуження майна боржників.
Людина чи організація-позивач, що мають судове рішення, яке набуло чинності, і виконавчий документ, можуть вибрати до кого звернутися – до державного чи приватного виконавця. Для того, щоб виконавець почав працювати, потрібно заплатити обов’язковий авансовий платіж – 2% від суми стягнення. Звільнені від сплати такого внеску справи про стягнення аліментів, поновлення на роботі, соціальні виплати, відшкодування шкоди. Не сплачують його державні органи, інваліди війни і деякі інші пільгові категорії громадян.
У 5 разів підвищені штрафи за невиконання судових рішень без поважних причин: для фізичних осіб – 1700 грн замість 340, посадовців – 3400 замість 680 грн, юридичних осіб – 5100 замість 1020 грн.
Боржникам закон встановив обов’язок подавати виконавцю декларацію про свої доходи та майно.
При стягненні аліментів дружина відтепер зможе пред’явити виконавчий документ безпосередньо до бухгалтерії підприємства чи організації, де працює боржник, без звернення до виконавця.
Якщо заборгованість по аліментах перевищує суму платежів за 3 місяці, стягувач має право звернутися до органів досудового розслідування із заявою про кримінальне правопорушення.
Приватним виконавцем може бути громадянин України віком від 25 років, з вищою юридичною освітою не нижче 2-го рівня і стажем у галузі права не менше 2 років, який склав кваліфікаційний іспит і пройшов відповідне стажування.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]