- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Від кашлюку вакцинували більше 7 тисяч маленьких полтавців

На Полтавщині триває щеплення дітей вакциною АКДП. У регіоні нею вже щеплено 7277 дітей. Вакцинації підлягають діти від 2 місяців до 5 років 29 днів. Довгоочікуване надходження вакцини проти кашлюку, дифтерії та правця – більш ніж вчасне. Якщо донедавна реєструвалися лише поодинокі випадки кашлюку, то минулоріч було зафіксовано 30 випадків цієї хвороби у дітей, за 9 місяців 2016 року – уже 72, причому захворіло 70 дітей і 2 дорослих. В Україні в поточному році також зафіксовано 4 випадки правця у дітей.
Вакцина АКДП виробництва СЕРУМ Інститут Індії ПВТ ЛТД відповідає світовим стандартам якості імунобіологічних препаратів. В інструкції з її застосування допустимі як місцеві реакції (тимчасовий набряк, чутливість і почервоніння у місці введення), так і загальні (підвищення температури тіла, збудження, фебрильні судоми з частотою один випадок на 12500 введених доз). Це зумовлено наявністю у складі вакцини цільноклітинного кашлюкового компонента. Якщо такі симптоми й трапляються, вони минають через дві-три доби після вакцинації чи ревакцинації. Для зменшення реакцій рекомендовано після щеплення призначати нестероїдні протизапальні засоби (парацетамол, ібупрофен) протягом першої доби після ін’єкції у віковому дозуванні, яке розрахує лікар.
– У 19 відсотків щеплених дітей на Полтавщині фіксувалися місцеві та загальні реакції, що минали протягом 1–3 діб. У післявакцинальному періоді було госпіталізовано 10 дітей для спостереження, всі вони виписані додому здоровими, без жодних наслідків. Департамент охорони здоров’я веде щотижневий моніторинг післявакцинальних реакцій, – зазначає головний позаштатний педіатр департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Світлана Писаренко.

Прес-центр департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

Print Friendly, PDF & Email [1]