- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Настав час говорити правду

Очоливши США в 1933 році, під час світової економічної кризи, президент Рузвельт заявив на інавгурації, що настав час говорити правду, говорити “відкрито й сміливо”. Саме таку позицію вважає сьогодні обов’язковою для кожного громадянина нашої країни колишній співробітник національних спецслужб України генерал-лейтенант Василь Богдан. У Полтаву він приїхав на презентацію своєї першої книги “Про наболіле”. Аналітична праця побачила світ завдяки ініціативі Громадської ради при ОДА та при підтримці голови облдержадміністрації Валерія Головка.

Гості презентації, яка відбулася в обласній універсальній науковій бібліотеці імені І. П. Котляревського, хоча й бачили Василя Богдана вперше, та могли впізнати в ньому популярного нині експерта з питань безпеки, якого часто запрошують у Києві на теле- та радіоефіри. Однак далеко не всі здогадувалися, що він – наш земляк, родом із Лохвицького району, що саме в Полтаві відбулося його становлення як військового та працівника національних спецслужб.
Присутній на презентації голова ОДА Валерій Головко відзначив, що книга Василя Богдана – це аналітика подій, які відбувалися в Україні протягом 25 років незалежності. “Я без будь-яких вагань долучився до підтримки цього проекту, – сказав він. – Адже книга допомагає зрозуміти, чи була в нас держава взагалі, чи давали нам можливість її створити, визначитися як нації, як нам жити та з ким дружити. Читаючи книгу, молодь матиме нагоду побачити, що політиканство, популізм, догоджання іншій державі – це небезпечні ігри, які можуть обернутися втратою незалежності й свободи”.
Дякуючи за допомогу у виданні книги, Василь Богдан назвав її вихід у світ маленьким прикладом того, як влада і громадянське суспільство можуть спільними зусиллями працювати на відсіч інформаційно-психологічним атакам, які активно веде проти України Росія.
– Нині нашу країну випробовують на міцність, перевіряють, чи може ця молода держава витримати і зовнішній, і внутрішній тиск. Безумовно, є в нас і країна, і держава, і громадянське суспільство, але вже цілком очевидно, що в міру того, як буде розбудовуватися Україна надалі, як відроджуватиметься українська ідентичність, спротив цьому процесу з боку і внутрішнього, і зовнішнього ворога теж буде наростати. Тому головне сьогодні – консолідація і єдність, – переконаний автор книги.
Василь Богдан розповів також, що, міркуючи в процесі роботи над книгою про її назву – “Про наболіле”, мав на меті висловити важливе не тільки для себе, а й для тих, хто її читатиме. Бо ж насправді багатьом сьогодні вже наболіли і бойові дії на Донбасі, і соціальні негаразди, і не завжди рішуча позиція наших союзників, і неоднозначний процес реформування в країні, який триває в умовах війни, браку коштів та саботажу на різних щаблях державної влади та політикуму.
– У середовищі військовослужбовців традиційно використовується формат мемуарної творчості, а я вирішив у якійсь мірі поламати цей стереотип і поділитися з читачами своїми думками, – зазначив Василь Богдан. – Можливо, це досить відверто і несподівано з огляду на той шлях, який я пройшов у спецслужбах. Але це також – заклик до моїх колег, соратників діяти нестандартно в умовах, коли проти України ведеться гібридна війна. Я не претендую на якусь новацію, однак потрібен якийсь спосіб, щоб продемонструвати суспільству, що ж думають оці “мухомори” в генеральських погонах, які, на чиюсь думку, доволі відсторонено спостерігають за подіями, щось кулуарно обговорюють, а з суспільством не діляться.
Запитань до автора книги на презентації прозвучало чимало. Розповідав Василь Богдан і про історію створення Служби безпеки України, яку в певний період були спроби посадити “на крісло КДБ”, тобто залишити на тих ще принципах і методах діяльності. За його словами, те, що 90% особового складу КДБ (власне спеціалістів, які володіли оперативною інформацією про ситуацію в країні і світі) присягнуло на вірність українському народу й взялося за роботу зі створення нової служби, допомогло уникнути гострих конфліктів, які відбувалися на Кавказі та в Середній Азії.
Щодо найболючіших подій останніх років, то Василь Богдан запевняє, що до встановлення в країні режиму Януковича всі сили й засоби українських спецслужб були спрямовані на те, щоб убезпечити країну від “несподіванок”, які трапилися пізніше. Вище керівництво держави регулярно інформувалося про стратегічні загрози, які випливали з дій нашого “північного сусіда”.
– Постійно добувалася, опрацьовувалася інформація про загрози для Криму й інших регіонів України. Візьміть до уваги, що наша технічна розвідка на той період, це років 6–7 тому, була в п’ятірці найпотужніших технічних розвідок світу. Інформація направлялася вищому керівництву держави, й тільки на моїй пам’яті 5 чи 6 разів із цього приводу скликалася РНБО, ухвалювалися важливі рішення. Але значна частина їх так і не була реалізована. Ми попереджали і про “козачків”, і про ветеранів, які служили в Чорноморському флоті Російської Федерації, а потім залишалися в Севастополі на постійне проживання. Інформували про розгорнуте москвичами в Криму будівництво будинків, про створення там філіалу Московського університету, який у будь-якому разі мав випускати людей із відповідним інформаційним навантаженням. Повідомляли про загрози, які криються за подальшим розвитком торгово-економічних зв’язків із Росією, – розповів Василь Богдан.
Згадуючи про всі ці події, він також зазначив, що, на жаль, існує така собі аксіома, за якою вище керівництво в будь-якій країні світу використовує лише від 3 до 5 відсотків добутої розвідкою інформації. У США, наприклад, керівництво попереджувалося про ймовірність подій, які сталися 11 вересня 2001 року.
Усі, кого зацікавила книга “Про наболіле”, можуть звертатися до бібліотек. Під час презентації автор подарував бібліотечним закладам області 70 екземплярів книги.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]