- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Кращі книги Полтавщини

У  День української писемності та мови (9 листопада) в Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського нагородили переможців конкурсу “Краща книга Полтавщини”, який традиційно проводить департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації. Цьогоріч творче змагання відбулося вдесяте. Перед церемонією нагородження зібранню нагадали, що за цей період колишні автори-дебютанти конкурсу вже встигли стати визнаними майстрами, а молоді видавництва – флагманами видавничої справи на Полтавщині.
На розсуд журі було представлено понад 40 видань місцевих авторів, серед них – і книги, видані коштом обласного бюджету в межах Комплексної програми комунікацій влади з громадськістю та розвитку інформаційної сфери в Полтавській області на 2016–2018 роки.
Щодо лауреата головної нагороди – Гран-прі конкурсу, – то інтриги з очікуванням його оголошення не було. Фундаментальну працю наших земляків “Чорнобиль-30. Книга слави і пам’яті. Полтавська область” (Полтава: ТОВ “Копі-центр”, 2016) розташували в залі на почесному місці, на увінчаному червоними й чорними барвами українському рушникові. Перед тим, як надати слово її творцям, розповіли, що інтерес до нової книги вже виявляють фахівці з різних областей України та що серед книгозбірень з’явилася навіть черга на її отримання. Обсяг унікальної праці сягає близько 1 400 сторінок. Упорядники видання – директор Центру регіональних досліджень Полтавської області Олександр Білоусько та заступник директора Державного архіву Полтавської області Тарас Пустовіт.
Книга присвячена нашим землякам – героям-ліквідаторам аварії на ЧАЕС. Як розповів Олександр Білоусько, на сторінках видання згадуються понад 18,5 тисячі полтавців-чорнобильців, вміщено текстові документи, світлини, спогади. Справжніми авторами книги упорядники вважають самих ліквідаторів. Безпосередню участь у підготовці видання взяли колишній заступник голови Полтавського облвиконкому і начальник штабу облвиконкому із організації захисту населення області від наслідків аварії на ЧАЕС Борис Чичкало,  голова обласної громадської організації “Фонд інвалідів Чорнобиля” Микола Дибін, очільник обласної організації “Союз Чорнобиль України” Віктор Шкурпела та інші наші земляки, чия професійна діяльність у другій половині 1980-х була пов’язана з радіаційним контролем в області.
foto-vitsenya [1]У семи номінаціях конкурсу нагородили авторів та видавців кращих поетичних, прозових, історико-краєзнавчих, університетських праць, книг для дітей, мистецьких, іміджевих видань. Загалом кращими книгами визнано близько двох десятків праць. Приємно, що друге місце в номінації “Краще прозаїчне видання” посіла книга нашої шанованої колеги, заслуженого журналіста України, члена національних спілок письменників і журналістів України Лідії Віцені “Прости за все… Одинадцять сходинок у вічність” (Полтава: “Дивосвіт”, 2016), присвячена осмисленню надто короткого в земному вимірі життя феноменальної полтавської художниці Саші Путрі.
Під час церемонії нагородження Лідія Віценя зробила сюрприз поціновувачам політичної аналітики й запросила усіх бажаючих відвідати презентацію книг присутнього в залі краєзнавчого музею українсько-німецького письменника, публіциста Віктора Тимченка, який свого часу був власкором провідних українських видань у Німеччині та редактором української редакції радіостанції “Deutsche Welle” в Кельні та Бонні. До Полтави він привіз дві своїх праці “Час націоналізму” та “Модерний націоналізм. Глобальні катастрофи та як їм зарадити”.
Депутат обласної ради Олександр Сиченко (син відомого українського письменника Володимира Малика), звернувшись до учасників зібрання, назвав найкращі книги конкурсу перемогою у боротьбі за душі й серця людей. Дипломи та відзнаки авторам книг й очільникам видавництв вручали заступник голови – керівник апарату ОДА Микола Білокінь, заступник директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Вікторія Пилипенко. Цікаво, що як до церемонії нагородження, так і після, учасники зібрання могли відвідати імпровізований музей книги, в якому студенти Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка розповідали про долю книги протягом тисячоліть людської цивілізації, про найстаріші й найдорожчі видання світу.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [2]