- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Замість сміттєзвалищ – сучасні полігони та переробні заводи

Проект створення Полтавського субрегіону в рамках Стратегії поводження з твердими побутовими відходами – це лише перший крок на шляху до цивілізованої утилізації сміття. Нещодавно її ініціатори та розробники – управління ЖКГ облдержадміністрації та науковці Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка – двічі презентували проект переходу від звичайного збирання відходів до їх переробки та утилізації.
Проект надзвичайно актуальний, зважаючи ще на той факт, що з 2018 року в Україні буде заборонено захоронення побутових відходів без переробки.
– Те, що ми викинули сміття за паркан до сусіда, ще не значить, що ми його ліквідували, – прокоментував перед презентацією голова Полтавської ОДА Валерій Головко. – Маємо сортувати відходи і переробляти так, як у всьому цивілізованому світі. І з цим питанням ми запізнилися на 15 років. Макухівське сміттєзвалище в Полтавському районі мали б закрити ще три роки тому. Не краща ситуація і в інших районах. Маємо рік на те, щоб реалізувати перший та другий етапи.
Проект Програми поводження з твердими побутовими відходами презентували професор кафедри прикладної екології та природокористування ПолтНТУ Юрій Голік та доцент цього вишу Оксана Ілляш. Згідно з Програмою в області мають створити 5 субрегіонів – Полтавський, Пирятинський, Кременчуцький, Хорольський і Котелевський.
Першочергово у рамках її виконання необхідно провести інвентаризацію діючих сміттєзвалищ і полігонів у кожному районі, потім визначитися з тими, які будуть закриті та рекультивовані, а які тимчасово діятимуть. Також вираховується точна потреба у контейнерах, які необхідно встановити у всіх населених пунктах. Паралельно оновлюється парк комунальної спецтехніки. Останній крок – це будівництво і відкриття сучасних полігонів, сортувальних станцій та сміттєпереробних заводів.
– Інвентаризовані звалища у кожному районі буде розділено на дві групи: ті, які необхідно вивести з експлуатації, та ті, що залишаються для тимчасової експлуатації, – розповіла Оксана Ілляш. – Із 647 звалищ, які ми нарахували на сьогодні, орієнтовно залишиться 150. Але на кожне з них слід оформити необхідні документи, провести інженерні заходи, щоб вони використовувалися без шкоди для довкілля.
Поступово під час реалізації Програми мешканці області переходитимуть до роздільного збирання сміття. Побутовий непотріб вивозитиметься із населених пунктів за графіком. У невеликих селах – раз на три дні, у містах – щодня. Все зібране сміття сортуватиметься на спеціальних станціях. Далі вторсировина відправлятиметься на сміттєпереробні заводи (згідно з розрахунками їх потрібно три). Непотріб, що не підлягає переробці, утилізуватимуть на полігонах. Їх буде 5 – по одному в кожному субрегіоні.
Начальник управління ЖКГ облдержадміністрації Едуард Рева відзначив: апробуватимуть Програму на прикладі Полтавського субрегіону. Кошти виділятимуться з бюджетів різних рівнів: обласного, районного, міського, селищного. Залучатимуть й іноземних інвесторів.

Прес-служба Полтавської ОДА

Print Friendly, PDF & Email [1]